Re: Nový zaměstnanec
Pro zaměstnavatele je to určitě nebezpečné. Z předchozí práce ho mohli vyhodit - pak asi není o co stát, nevíte jak byl nemocný (nebo to potvrzení má zvlášť ?), nevíte vlastně co dělal. Ale jestli to není ve Vaší moci - říct mu buď přinesete ZP nebo Vás nepřijmeme, tak toho asi moc nenaděláte. Povinnost ze zákona on nemá. Jestli podnikal, mohl by přece přinést potvrzení ze živnostenského úřadu buď že skončil, nebo přerušil. Popřípadě se telefonicky zkuste informovat.
A mám požadovat po zaměstnaci, který říká, že pracoval v zahraničí? Co mi má doložit ?
Ze zákona nemá zaměstnavatel pravomoc nutit zaměstnance k předložení zápočtového listu a podmínit tím jeho zaměstnání.
Tento problém jsme již řešili s několika klijenty, když nemohli zápočťák dostat z předchozích zaměstnanců. Potřebujete-li potvrdit jeho nemocnost, udělá to pro Vás příslušné OSSZ. Stejně jako potvrzení pro toho, kdo do té doby podnikal.
>>Prosím Vás o názor, jak se díváte na to, když
>>nastoupí
>>nový zaměstnanec a nepřinese zápočtový list. Já se
>>nedozvím jestli nemá třeba exekuce, nebo jak marodil.
>>Často mi řeknou že podnikali, záp. list nemají a po
>>nástupu chodí jedna exekuce za druhou, že se nestačím
>>divit. Zajímá mě, jestli mám na tom záp. listu trvat.
>>Děkuji za Vaše názory.
>Ještě dodatek - když vypisuji ZL a předchozí mi zaměstnanec nedoložil, tak vypíšu kolik let nebo měsíců u nás odpracoval a na ZL napíšu poznámu - ZL z přechozího zaměstnání nedoložen, orazítkuji a podepíšu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 8. 2008 13:43
Prosím Vás o názor, jak se díváte na to, když nastoupí nový zaměstnanec a nepřinese zápočtový list. Já se nedozvím jestli nemá třeba exekuce, nebo jak marodil. Často mi řeknou že podnikali, záp. list nemají a po nástupu chodí jedna exekuce za druhou, že se nestačím divit. Zajímá mě, jestli mám na tom záp. listu trvat.
Děkuji za Vaše názory.