Re: neoprávněná srážka ze mzdy
Zaměstnavatel není oprávněn srážet jen tak nějaké pokuty. Pokud zaviníte firmě škodu, musí ji prokázat, zdokumentovat, uzavřít s Vámi dohodu o srážkách a ne jen strhnout peníze.
Důvod dlouhá PN je až skoro úsměvný, pokud by nešlo o lumpárnu.
Zásadní problém je v tom:
krátil Vám pohyblivou částku, která je nad hranici zaručené mzdy? pokud ano, nic s tím nenaděláte, může rozhodovat, jak uzná za vhodné, hodnocení není nárokové. Pokud šel pod hranici mzdy sjednané v prac.smlouvě nebo kolektivní smlouvě, dopustil se porušení ZP.
Když tak ještě upřesněte, co a jak máte sjednáno nebo jak stanoveno ohledně mzdových nároků.
pohyblivá složka znamená např.
HM 10.000.-Kč, osobní hodnocení 0 až 2.500.-Kč měsíčně dle kvality práce.
Pokud máte v PS sjednanou HM ve výši XYZ, nemůže Vám z ní vzít bez dohody o srážkách ani korunu.
Zaručená mzda je podle skupin prací v NV, ale to teď není pro Vás podstatné.
Zam-tel porušil ujednání v PS a ZP tím, že Vám neoprávněně srazil ze mzdy sjednané v PS bez Vašeho souhlasu peníze.
Pouze dotaz, jde o rok 2007? nebo je to překlep?
Je, omlouvám se. Jde o rok 2008.
Jasný tedˇ už to chápu. Žádné osobné ohodnocení v PS nemám.
Co mi navrhujete te´d udělat, aby mi vrátil peníze ?
Samozřejmě to asi budu muset řešit písemně. A jak to mám řešit s přesčasy ?zaměstnavatel mi ztrhnul 2.000 kč, ústní důvod udal jako dlouhá PN,ale na výplatu mi nezapočítal 20hod přesčasů, což by tak vycházelo. Tudíž mi vyplatil jen odprac. hodiny. N PS se o přesčasech nic nepíše, nevíte jak je to ? Musí mi je proplatit ? Nebo má nárok ode mně na přesčasy zdarma ?
1. zásadně písemně, doručit do firmy- buď osobně a nechat si kopii podepsat, nebo na doručenku
2. popsat přesně, na co si stěžujete: sjednaná mzda v PS, v měsíci xy sraženo tolik a tolik, v měsíci dalším tolik a tolik, celkem sraženo neoprávněně tolik a tolik. Dále uvést,kolik hodin přesčasů jste odpracovala, vydělte si měsíční mzdu(pokud v ní nemáte sjednánu práci přesčas, ale nejste vedoucí zaměstnanec, tak asi ne),počtem hodin v měsíxci, vyjde Vám hodinová mzda,k tomu příplatek dle ZP a vyčíslete jako další částku.
3. Ve stížnosti uveďte přiměřenou lhůtu na doplacení-týden, dva týdny, s tím, pokud tak nebude učiněno, předložíte svou stížnost na oblastní inspektorát práce příslušný dle sídla zam-tele k řešení. Za toto porušení předpisů může pan podnikatel dostat až dva miliony Kč pokuty, tak ať je v klídku.
Čtu, že jste to již vyřešili. Jen mě ještě napadlo, abyste si rozmyslela zda tam nadále chcete pracovat nebo ne. Jak píšete je to malá firma a když se budete takto ozvývat, určitě Vás tam nenechají. Je to nespravedlivé, ale tak to dneska chodí. Pájo, když už by chtěla končit, stálo by za to využít §56 písm.b) (doufám, že se nepletu :)když do knce srpna peníze nedostane ? Měla by 3 mzdy navrch, a to by pan podnikatel asi také těžko nesl
ano, přesně tak, to jsem zatím nepsal, to by byl další krok, pokud by pan podnikatel nechtěl doplatit sražené částky. Stačí, když nezaplatí mzdu NEBO JEJÍ ČÁST do 15ti dnů po uplynutí termínu splatnosti, což by byl 31.8. za červenec, tak 16. 9. by to už šlo.
Také si myslím, že by bylo vhodné zvážit, zda bojovat se zaměstnavatelem nebo raději odejít dle § 56/b a odejít s odstupným dle § 67/1. Na jedné straně je dobré ukázat, že znáte svá práva, ale pokud oznámíte na inspektorát porušení předpisů, tak je jasné, že tam nebudete mít lehký život.
Ono právo napsané ve Sb.z. a právo realizované v praxi je rozdíl. :-))
zkusím to s ním vyřešit nejdřív slovně a jako normální lidi, pracuji tady už 5 let, odcházet se mi moc nechce ale je pravda že výplatní pásku si musím kontrolovat každý měsíc, neboť každý měsíc nesouhlasí s realitou a nejsem to jen já ale i ostatní zaměstnmanci. No prostě toho mám asi už dost a on to pořád zkouší a zkouší.
20 hod přesčasu je docela dost a navíc mě vytočilo i že mi to předem neřekl a ztrhnutí 700 kč za nenahraný data na cd ( jak tvrdí ) se mi zdá absurdní.
Díky za Vaše názory.
Nemůžete z něj vymáhat více, než je Váš zákonný nárok. To by musel navrhnout on a Vy na to přistoupit. Mohlo by to tiž jít o bezdůvodné obohacení dle ZP 324, případně by se to dalo kvqalifikovat i jinak, pokud by Vám prokázal, že jste vyhrožovala inspekcí a chtěla za mlčení peníze navíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 8. 2008 9:54
Dobrý den,
v měsicí červen až do poloviny červenec07 jsem byla na neschpoence. Na výplatě za měsíc červenec mi byly ztrženy 2.000 kč a jako důvod mi zaměstnavatel slovně udal, za dlouhou pracovní neschopnost, což přivedlo společnosti prý škody.
Dále mi ztrhli z výplaty 700 kč a důvod byl ten, že jsem měla nahrát na CD některá data. Tak se také stalo, ale když data na Cd dorazili do jiného Pc už tam nebyli. 700 Kč mi bylo ztrženo jako za neprovedenou práci.
Nemám podepsanou dohodu o odpovědnosti a jsem zaměstnaná u malé společnosti jako asistentka.
Může si to zaměstnavatel dovolit ?? Jakým způsobem mám tedˇ žádat o vyrovnání částky ??