Re: Nákup ze 3.země - co vše do základu
podminky EXW znamenaji, ze prodavajici splni svou povinnost dodani jakmile preda zbozi kupujicimu ve svem zavode.
Neni odpovedny za nakladku, za procelni ani za dopravu.
Bez ohledu na to, zda treba v budoucnu budete naklady na prepravu prefakturovavat vasemu dodavateli, vas zaklad musi respektovat udaje na JSD - cili hodnotu zbozi + dopravu = statisticka hodnota celkem oddil 46
Mně ale žádné náklady za přepravu nevzniknou - nebude žádná faktura a nebudu ani nic platit. Přesto ta cena za přepravu (kterou hradí dodavatel) vstoupí do základu DPH? Podle toho, co píšete, předpokládám že ano. Že prostě vezmu statistickou hodnotu a z té doměřím DPH. Chápu to správně?
ano, jak uz jsem psala mela byste respektovat udaje na JSD,
neni mi jasne, proc bude prepravu hradit dodavatel kdyz za ni neni zodpovedny, co kdyz se zbozi poskodi behem dopravy nebo pri nakladce a vznikne nejaka skoda - to bude take hradit dodavatel?
Zboží už nám došlo. Mám fakturu a JSD, ale fakturu za dopravu jsem neměla, tak jsem volala na firmu, která zajišťovala přepravu a proclení a tam mi řekli, že dopravu platit nebudeme, že ji hradí odesílatel. Proč to tak je, nevím, jen mi řekli, že si to ověřovali a že to hradí odesílatel. Jinak mockrát děkuji za rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 8. 2008 10:12
Dobrý den. Prosila bych o váš názor. Nakoupili jsme zboží ze 3. země. Mám fakturu, na které je hodnota zboží + ostatní náklady vyčíslená v USD. Na JSD je vyznačen směnný kurs, kterým je přepočtena hodnota zboží (ř. 42 Cena za položku) a ostatních nákladů (ř. 44 Zvláštní záznam). Sazba cla je nulová, tutíž neplatíme žádné clo. Ve zvláštních záznamech je uvedena cena za dopravu 5580,- Kč, ale přepravní firma, která zajišťovala proclení mi sdělila, že přepravu hradí odesílatel. Co tedy teď bude vstupovat do základu DPH? Na ř. 46 Statistická hodnota je totiž částka, která se skládá z ceny zboží, ostatních nákladů i dopravy.Bude do základu vstupovat i hodnota dopravy, přestože ji neplatíme? Děkuji za odpovědi.