Re: sleva na poplatníka-nástup 11.8.
Moc díky za rychlou odpověď oběma.Hezký den
Řeším stejnou situaci, nástup 11.8. - od kdy sleva. Pročítala jsem zákon o dani z příjmu § 35ba, který řeší slevu na poplatníka je to odst.1 písm.a) a to pravidlo, že slevu lze uplatnit pouze za měsíc, na jehož počátku byly podmínky splněny, se nevztahuje na slevu na poplatníka, ale na další slevy uvedené v §35ba odst.1 písm. b) až f). Aspoň tak jsem to pochopila
Neměla jsem na mysli § 35ba odst. 3, ale § 38k, kde je uvedeno,
že k předloženým dokladům (má se na mysli doklady prokazující slevu a podepsané prohlášení) přihlédne plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně prokázány, nejdříve však počínaje kalendářním měsícem, na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění splněny, podepíšeli poplatník současně prohlášení...
Do změn v daňovém prohlášení si při nástupu nechám napsat větu, že v době před nástupem do naší společnosti tj. od např. 1.8.-10.8.2008 neměl žádné jiné zdanitelné příjmy. Nechám zaměstnance podepsat v den nástupu a dám slevu už za měsíc srpen. Když nastoupil 11.8.2008 Měli jsme kontrolu z FÚ a bylo tzo podle nich v pořádku.
Dobrý den. Ještě se k tomu vracím. Nechci Vás vůbec přesvědčovat, ale můj názor je, že nástup 11.8., podepsáno prohlášení, k 1.8. nikde nepodepsáno prohlášení (ten můj byl konkrétně na úřasdu práce), takže slevu na poplatníka dám hned od srpna. Prohlížela jsem i historii zde k tématu a příspěvky můj názor potvrdily. Víte, nedělám to tak dlouho, tak pořád o věcech pochybuji a proto se v tom taky takhle vrtám, aby se mi to už konečně nastálo dostalo do hlavy (než bude zas změna :) Krom toho je ten chlapík dotčen, že by slevu neměl, tak i proto jsem zkoumala jak to vlastně je
To ano, pokud nikde nepracoval a až 11.8. nastoupil k Vám, tak dát slevu již za srpen, pokud do 30ti dnů od nástupu podepíše prohlášení. Tady je to úplně bez debat. Já jsem se nahoře při odpovědi Vladěně přehlédla, že se jednalo červenec a srpen, myslela jsem, že byl zaměstnán a zároveň nemocen do 10.8. a že od 11.8. nastoupil k nim. Ale pokud v srpnu již zaměstnancem toho předešlého zaměstnavatele nebyl, pak slevu samozřejmě dát už za srpen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 8. 2008 10:54
Je možno zaměstnanci, který nastoupil do zaměstnání 11.8.2008 ve mzdě za srpen uplatnit slevu na poplatníka pokud podepsal prohlášení.
Zaměstnanec byl zaměstnán do 11.7.pak byl na nemocenské do 10.8.u předešlého zaměstnavatele měl prohlášení podepsané.
Chápu to dobře,že do července si slevu uplatní u předešlého zaměstnavatele a od srpna může podepsat prohlášení u nás?
Je potřeba ještě nějakého potvrzení - prohlášení pokud mezi tím marodil?