Re: OT nemocenská při úrazu
Dobrý večer,
u nemoci, která nevznikla při plnění pracovních úkolů, tedy pracovním úrazem, nikoho nezajímá jak vznikla. Jest-li se tedy jedná o chřipku, angínu, stav po operaci žlučníku a nebo zlomeninu ruky, je to stále jen ... nemoc. Žádný "záznam" se tady nesepisuje. V některých případech ale Správa soc. zabezpečení požaduje (u malých firem do 25 zaměstnanců) vyplnit jejich formulář, kde se napíše to, že se jedná o úraz mimopracovní. Ale to je pouze pro účely příslušné ČSSZ, která u malých firem proplácí nemocenskou. U velkých (nad 25 osob) se nic takového nedělá.
Fajn večer.
Tak toto není správně - každý (z VO nebo MO), kdo má zaškrtnutý ostatní úraz, tak musí vyplnit tiskopis Záznam o neprac. úrazu (je to oficiální tiskopis OSSZ). Tam musí být pravdivě vyplněno - pokud nebyl pod vlivem alkoholu, drog zaviněno ve rvačce, popř. nebylo vyšetřováno Policií, tak můžete bez problémů zaplatit. Jakmile ale není toto splněno (stačí jeden důvod), tak se odesílá neschopenka /kopie/ + kopie tohoto záznamu na vyřešení OSSZ. Ti mohou neschopenku krátit, takže vedete jako ostatní úraz, ale neplacený. Doplatíte, až to bude vyřešené. Pokud to vyšetřuje policie, tak to rozhodnutí trvá někdy hodně dlouho.
Dobrý večer, prosím odkažte mne na nějaký předpis, který popisuje to, co popisujete. Osobně jsem se ptal asi před 5 lety, proč OSSZ chce u MO vyplnit tento formulář (záznam o nepracovním úrazu) a bylo mi řečeno, že jen proto, když toho dotyčného po nějaké době, co už bude zdráv, ta část těla opět začala bolet, aby začali proplácet už tu vyšší částku nemocenské a ne zase od začátku.
Jinak se omlouvám, ale nejsem účetní a fakt tyto věci moc neznám, ale zatím jsem se nikde nesetkal s tím, že by u VO účetní požadovala onen formulář. A s firmami spolupracuji právě "na pracovních úrazech", které se dost často ukáží jako nepracovní. A ani tady nikdy účetní nepožadovala Záznam o nepracovním úrazu. Asi tedy dělají chybu, ale z tohoto poznatku pramenila moje odpověď.
Jako dodatek ještě musím upozornit, že i když některé státní organizace mají své formuláře, není to právně závazný dokument, pokud nevyšel ve Sbírce zákonu. jako např. tiskopis Záznam o úrazu, atd. Nechci se ale dohadovat, protože "účtařinu" fakt neumím.
Dobrý večer.
P.S. Ještě doplnění, "neschopenka" má i okénko Úraz v zaměstnání a to i když lékař zaškrtne, tak to není úraz pracovní.
P.S.S. Místopřísežné prohlášení, že jsem při úrazovém nepracovním ději nebyl pod vlivem čehokoliv a nepoškodil jsem se při trestném činu, musím předkládat když jsem soukromě pojištěn a požaduji pojistné plnění. Ale to je asi už zase něco jiného.
Dobrou.
jen doplním, že tento tiskopis musí vyplnit i ten, kdo má zaškrtnuto Úraz zaviněný jinou osobou - ten se potom (kopie) zasílá spolu s kopií neschopenky na OSSZ. Ti to předávají k vyřešení na Policii - dokud nedostanete vyjádření, kolik % máte zaplatit, tak neplatíte nic - a doplatíte až po vyřešení případu. To samé v zaškrtnutí Podezření z vlivu alkoholu nebo Podezření na zneužití jiných omamných látek.
Dokud zam-ec nevyplní tento tiskopis, neplatím. Je to proto, že je to vlastně čestné prohlášení zam-ce, které on vlastnoručně podepíše. V případě, že by se zjistilo, že se to nezakládá na pravdě, tak je MÚ chráněna a nemůže to být považováno pro firmu jako přeplatek nemoc. dávek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 8. 2008 15:34
Dobrý den.Je nějaký rozdíl v nemocenských dávkách mezi např.chřipkou a úrazem(stal se doma - zlomená ruka).Díky.