Re: Dohoda o provedení práce a povinnost
Zdanění
při podepsaném prohlášení: daň zálohová bez ohledu na výši odměny. Při nepodepsaném prohlášení:
a) daň srážková (15%) při odměně do 5.000,- Kč/měs.
b) daň zálohová (letos taktéž 15%) při odměně od 5.001,- Kč/měs.
Přiznání
se podává v případě, že byly dvě zálohové daně v jednom měsíci, například mzda u zaměstnavatele, u kterého je podepsané prohlášení a zároveň DoPP nad 5.000,- u jiného zaměstnavatele. Pokud by byla odměna do 5 tisíc, tak by byla zdaněna srážkovou daní a už by se neuváděla v přiznání.
Jani, snažila jsem se. Jestli je to blbě, tak mě mzdovky opraví:-)
DP NEMUSÍ podat ten, kdo:
1) měl příjmy jen ze zaměstnání, a to buď od jednoho zaměstnavatele, nebo od více zaměstnavatelů postupně
2) u všech těchto zaměstnavatelů podepsal prohlášení poplatníka
3) neměl v žádném měsíci zároveň příjmy od více zaměstnavatelů
U všech podmínek se jedná o příjmy, zdaněné zálohovou daní, příjmy zdaněné srážkovou daní se v DP již neobjeví.
ostatní podat DP musí, tj. při dalších zdanitelných příjmech než ze závislé činnosti, při příjmech zdaněných zálohovou daní od více zaměstnavatelů v jednom měsíci, při nepodepsaném prohlášení atd.
Zdravím, Zdeni, a děkuji za odpověď, Katušce také díky, už je mi to jasné :-). Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 8. 2008 21:58
Prosím, potřebuji si ujasnit zdanění DOPP v roce 2008 a povinnost podat DP: domnívám se, že v případě podepsaného prohlášení nevzniká povinnost podávat DP při jakékoliv výši mzdy (a nepodepsaného do 5000,-)? Děkuji za názory. Jana F.