Dohoda o provedení práce a povinnost DP

• (neregistrovaný)

13. 8. 2008 21:58

Prosím, potřebuji si ujasnit zdanění DOPP v roce 2008 a povinnost podat DP: domnívám se, že v případě podepsaného prohlášení nevzniká povinnost podávat DP při jakékoliv výši mzdy (a nepodepsaného do 5000,-)? Děkuji za názory. Jana F.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2008 0:52

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedení práce a povinnost
      Zdanění
      při podepsaném prohlášení: daň zálohová bez ohledu na výši odměny. Při nepodepsaném prohlášení:
      a) daň srážková (15%) při odměně do 5.000,- Kč/měs.
      b) daň zálohová (letos taktéž 15%) při odměně od 5.001,- Kč/měs.

Přiznání
      se podává v případě, že byly dvě zálohové daně v jednom měsíci, například mzda u zaměstnavatele, u kterého je podepsané prohlášení a zároveň DoPP nad 5.000,- u jiného zaměstnavatele. Pokud by byla odměna do 5 tisíc, tak by byla zdaněna srážkovou daní a už by se neuváděla v přiznání.

Jani, snažila jsem se. Jestli je to blbě, tak mě mzdovky opraví:-)

• 14. 8. 2008 9:40

Katuška (neregistrovaný)

DP NEMUSÍ podat ten, kdo:
      1) měl příjmy jen ze zaměstnání, a to buď od jednoho zaměstnavatele, nebo od více zaměstnavatelů postupně
      2) u všech těchto zaměstnavatelů podepsal prohlášení poplatníka
      3) neměl v žádném měsíci zároveň příjmy od více zaměstnavatelů
      U všech podmínek se jedná o příjmy, zdaněné zálohovou daní, příjmy zdaněné srážkovou daní se v DP již neobjeví.
      ostatní podat DP musí, tj. při dalších zdanitelných příjmech než ze závislé činnosti, při příjmech zdaněných zálohovou daní od více zaměstnavatelů v jednom měsíci, při nepodepsaném prohlášení atd.

• 14. 8. 2008 12:13

Jana F. (neregistrovaný)

Zdravím, Zdeni, a děkuji za odpověď, Katušce také díky, už je mi to jasné :-). Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).