Nástup po rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

14. 8. 2008 0:02

Prosím o radu, chtěla bych nastoupit zpět do práce po dovršení tří let věku dítěte, ale ten vychází zhruba do poloviny školního roku. Jelikož pracuji jako učitelka, chtěla jsem se zeptat, zda mě zaměstnavatel musí od té půli roku zaměstnat, nebo mě nutit nastoupit na začátku školního roku, kdy dítěti buď nebudou tři, nebo mu budou tři a půl.Děkuji za odpověď._

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2008 9:44

Katuška (neregistrovaný)

Re: nástup po rodičovské dovolené
      pokud máte podepsanou žádost o poskytnutí rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte, pak Vás zaměstnavatel nemůže nutit nastoupit dřív. Dokonce kdybyste sama chtěla nastoupit dříve a on Vás nechtěl, nemusí Vám dřívější nástup umožnit.

• 14. 8. 2008 9:56

xy5 (neregistrovaný)

a nutit Vás nastoupit ve 3,5 letech (byť byste pobírala rodič. příspěvek - ten s tím nemá vůbec nic společného), tak už nebudete splňovat podmínku, že čerpáte rodič. dovolenou (to je volno u zam-tele), protože ta je ze zákona jen do 3 let. Jedině byste mohla požádat o neplac. volno na tu dobu od 3 let do konce prázdnin, ale k tomu Vás nesmí a nemůže zam-tel nutit. Pokud byste ale na tuto možnost přistoupila, potom (pokud byste již v té době nepobírala rodič. příspěvek) byste se musela nahlásit na své zdrav. pojišťovně a doložit, že se staráte o dítě do 7 let, a potom by za Vás byl plátcem ZP stát, takže byste neplatila z neplac. volna zdrav. poj.

• 14. 8. 2008 11:32

balda (neregistrovaný)

>>>Prosím o radu, chtěla bych nastoupit zpět do práce po
      >>>dovršení tří let věku dítěte, ale ten vychází zhruba
      >>>do poloviny školního roku. Jelikož pracuji jako
      >>>učitelka, chtěla jsem se zeptat, zda mě zaměstnavatel
      >>>musí od
      >>>té půli roku zaměstnat, nebo mě nutit nastoupit na
      >>>začátku školního roku, kdy dítěti buď nebudou tři,
      >>>nebo
      >>>mu budou tři a půl.Děkuji za odpověď._
      >>
      >>pokud máte podepsanou žádost o poskytnutí rodičovské
      >>dovolené do 3 let věku dítěte, pak Vás zaměstnavatel
      >>nemůže nutit nastoupit dřív. Dokonce kdybyste sama
      >>chtěla nastoupit dříve a on Vás nechtěl, nemusí Vám
      >>dřívější nástup umožnit.
      >
      >a nutit Vás nastoupit ve 3,5 letech (byť byste
      >pobírala rodič. příspěvek - ten s tím nemá vůbec nic
      >společného), tak už nebudete splňovat podmínku, že čerpáte
      >rodič. dovolenou (to je volno u zam-tele), protože ta je
      >ze zákona jen do 3 let. Jedině byste mohla požádat o
      >neplac. volno na tu dobu od 3 let do konce prázdnin,
      >ale k tomu Vás nesmí a nemůže zam-tel nutit. Pokud byste
      >ale na tuto možnost přistoupila, potom (pokud byste
      >již v té době nepobírala rodič. příspěvek) byste se
      >musela nahlásit na své zdrav. pojišťovně a doložit, že se
      >staráte o dítě do 7 let, a potom by za Vás byl plátcem
      >ZP stát, takže byste neplatila z neplac. volna zdrav.
      >poj. Díky za odpovědi

• 15. 8. 2008 0:32

ali (neregistrovaný)

Prosím, připojuji se k dotazu. Jaký bude postup v případě, že dítě má 3 roky 15.8. , ale jelikož jsou prázniny, tak zaměstnavatel mi umožní nastoupit až v tzv.přípravném týdnu od 25.8. Jakým způsobem bude řešena tato doba? Musím přistoupit na neplacené volno, nebo lze i čerpat dovolenou, na niž mi do konce kalend.roku vznikne nárok ? Děkuji za odpověď.

• 15. 8. 2008 7:06

xy5 (neregistrovaný)

Měla byste nastoupit do zaměstnání 16.8., protože ale nebude mít zam-tel pro Vás práci, určitě se bude s Vámi snažit domluvit na nějakém řešení. Nejschůdnější pro vás by bylo, abyste si napsala žádost o neplacené volno od 16.8. do 25.8. Zam-tel Vám ho jistě rád podepíše. Musíte to ale mít písemně, protože aby se neobrátilo proti Vám, že jste o neplac. volno nezažádala a on Vám za tu dobu nepsal neomluvené absence. Nevím přesně, jak to je, ale zepteje se na své ZP - pokud Vám skončí 15.8. vyplácení RP. Každopádně se jich na ZP zeptejte, zda to platí pro celý srpen, že jste v kat., za kterou je plátcem zP stát. Pokud ne, tak se přihlaste na tuto dobu, že se celodenně staráte o dítě, a potom Vás do této kategorie zařadí - abyste neplatila ZP z neplac. volna. Z neoml. absence se ZP sráží vždy. Dovolenou Vám nařídit zam-tel může, ale já bych asi vzala neplac. volno, protože on Vám na dovolenou dá pravděpod. výdělek a ten může být v mnohem menší výši než budete mít potom z odprac. doby (až tu dovolenou budete čerpat déle)

• 15. 8. 2008 7:12

xy5 (neregistrovaný)

ještě k tomu pravděp. výdělku - nevím, z jaké doby bude vycházet - správně by se měl určit, aby odpovídal co nejvíc skutečnosti v době vyplácení
      jenže občas jsou zde dotazy, že jim dávají průměr z dob, kdy odešly ženy na mat. a rodič. dovolenou - což správně ve většině příp. není (jedině snad, že by se mzda za tu dobu nijak nezvyšovala v té firmě - což není moc pravděpodobné, ale ve školství se za tu dobu platy zvyšovaly) - opravdu záleží na MÚ, jaký Vám pravděp. průměr určí

• 15. 8. 2008 16:28

ali (neregistrovaný)

>>Prosím, připojuji se k dotazu. Jaký bude postup v
      >>>případě, že dítě má 3 roky 15.8. , ale jelikož jsou
      >>>prázniny, tak zaměstnavatel mi umožní nastoupit až v
      >>>tzv.přípravném týdnu od 25.8. Jakým způsobem bude
      >>>řešena tato
      >>>doba? Musím přistoupit na neplacené volno, nebo lze i
      >>>čerpat dovolenou, na niž mi do konce kalend.roku
      >>>vznikne nárok ? Děkuji za odpověď.
      >>kterou
      >>je plátcem zP stát. Pokud ne, tak se přihlaste na
      >>tuto
      >>dobu, že se celodenně staráte o dítě, a potom Vás do
      >>této kategorie zařadí - abyste neplatila ZP z neplac.
      >>volna. Z neoml. absence se ZP sráží vždy. Dovolenou
      >>Vám
      >>nařídit zam-tel může, ale já bych asi vzala neplac.
      >>volno, protože on Vám na dovolenou dá pravděpod.
      >>výdělek
      >>a ten může být v mnohem menší výši než budete mít
      >>potom z odprac. doby (až tu dovolenou budete čerpat
      >>déle)
      >
      >ještě k tomu pravděp. výdělku - nevím, z jaké doby
      >bude vycházet - správně by se měl určit, aby odpovídal co
      >nejvíc skutečnosti v době vyplácení
      >jenže občas jsou zde dotazy, že jim dávají průměr z
      >dob, kdy odešly ženy na mat. a rodič. dovolenou - což
      >správně ve většině příp. není (jedině snad, že by se
      >mzda za tu dobu nijak nezvyšovala v té firmě - což není
      >moc pravděpodobné, ale ve školství se za tu dobu platy
      >zvyšovaly) - opravdu záleží na MÚ, jaký Vám pravděp.
      >průměr určí
      Děkuji za vyčerpávající odpověď. Za srpen budu mít ještě nárok na rodičov.příspěvek, vzhledem k tomu, že dcera nastupuje do MŠ až od 1.9. - to jsem si ověřila a podepsala prohlášení na úřadu práce. Ovšem nejsem si jistá, jak to bude právě s tím zdravot.pojištěním, pokud budu mít neplacené volno, což se jeví asi nejpravděpodobnější dle dotazu na mzdovou, která mi dále řekla, že zatím to nemám řešit , až po nástupu od 25.8. - nějak se prý domluvíme.
      >
      >

• 15. 8. 2008 17:08

xy5 (neregistrovaný)

Zdravotní pojištění za dny neplac. volna v srpnu každopádně platit nebudete. Ale bude nejlepší, když dojdete na kontaktní místo a zeptáte se, zda je za Vás plátcem zP stát jen do 24.8. nebo po celý měsíc. Také se dojděte zeptat na svoji ZP (stejně tam musíte nahlásit, že končíte pobírání RP) - měl by to udělat ten, kdo RP vyplácel, ale Vy jste povinna do 8 dnů všechny podstatné změny hlásit na své ZP. Pokud byste byla jen do 24.8. v kat., za kterou je plátcem ZP stát, potom na své ZP vypíšete tiskopis, že se celodenně staráte o dítě (do konce srpna) a budete vedena v této kat., placené státem. Takže z neplac. volna nebudete žádné ZP platit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).