Re: 2 místa výkonu práce v prac.smlouvě
2 místa výkonu práce mít můžete, ale myslím, že pro cestovní náhrady musíte mít stanoveno tzv. pravidelné pracoviště (tam, kde je nejčastěji).
Pokud budou zam-ci používat auto i soukromě, musíte jim ve mzdě danit (daň, ZP, SP) 1 % jeho vstupní ceny. Pokud byste propláceli i PHM za soukromé jízdy, pak ještě daníte hodnotu těchto PHM.
Jinak se domnívám, že provoz kanceláře je dańovým nákladem, i když tam zaměstnanci nebudou mít místo výkonu práce, nebo tam může být jen jeden zaměstnanec. I firmy, které nemají zaměstnance, potřebují kanceláře (můžou je užívat např. jednatelé apod.).
... ještě jsem se chtěla zeptat: když dám místo výkonu práce Praha a místo pravidl.pracoviště sídlo firmy, tak se také nebudou považovat cesty autem z domova do sídla firmy, příp. placené parkoviště u bydliště, za soukromou jízdu? Moc děkuji!
já si tedy nejsem moc jistá, že cesty mezi dvěma místy výkonu práce můžete kvalifikovat jako SC, to pravidelné pracoviště znamená, že zde se budou začínat SC (toto místo bude jako výchozí pro výpočet doby trvání SC a související náhrady). Cestu do druhého místa výkonu práce bych za služební nepovažovala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 8. 2008 10:06
Dobrý den,
prosím Vás, jde napsat v pracovní smlouvě ustanovení, že bude mít zaměstnanec místo výkonu práce v místě svého bydliště a pak ještě v místě kanceláří firmy? Jde mi o to, že pokud by všichni zaměstnanci pracovali jen z domova, tak jestli by se mohly daňově uznávat náklady na provoz kanceláře firmy?
Pokud by to šlo, tak by se cestovní náhrady vyplácely jen v případě, že bude někde mimo své bydliště či mimo kancelář firmy?
A služební auto bude moci využívat vždy služebně, za soukromé jízdy by se v tomto směru nepovažovalo cesta z místa bydliště do kanceláře?
Předem mockrát děkuji za pomoc.