Re: DE - advokátní kancelář- plátce DPH?
Pokud advokát uzavře s klientem smlouvu na poskytnutí právní služby, jejímž předmětem je zastupování před soudem v určitém právním sporu, pak datum uskutečnění zd. plnění je den, kdy byla předmětná právní kauza dokončena. Bude to den, kdy soudní rozhodnutí nabylo právní moci a to je ten okamžik poskytnutí sjednané služby a tedy i okamžik uskutečnění zdanitelného plnění. K tomuto datu je tedy advokát povinen přiznat a odvést daň ze sjednané úplaty a vystavit klientovi daňový doklad.
Pokud se právní či podobné služby uskutečňují podle smlouvy o dílo, pak se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem převzetí a předání díla nebo jeho dílčí části.
Z praxe však vím, že advokáti přiznávají DPH až v okamžiku připsání platby na účet. Ale je zbytečné přesvědčovat právníky.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2008 17:32
Prosím o radu.Mám advokátní kancelář,jsem plátce DPH a některé platby mi chodí na účet po rozhodnutí soudu,kde mi je určitá částka přiznána.Tato částka je včetně DPH
Jak mám postupobat ,abych správně odvedla DPH a danila příjmy?
1)DUZP bude datum nabytí právní moci tohoto rozhodnutí? nebo den kdy vydám žádost na soud?Ale to nevím,kolik a jestli mi budou peníze za právní služby soudem přiznány.
2)Jak toto správně evidovat pro FÚ?
Děkuji za názor a pomoc dana