Zaměstnanec nebo podnikatel

• (neregistrovaný)

14. 8. 2008 20:42

S manželem oba podnikáme, bohužel nemáme nárok ani na malou půjčku od banky, ale to není hlavní důvod proč píšu, může mi někdo napsat, co je pro mne jako manželku výhodnější? Zda být zaměstnankyní manžela (on by zřejmě musel odvádět za mne SP a ZP - kolik to dělá???) nebo podnikat dál sama (s tím že i tak pracuji pro něj a platím státu SP a ZP sama za sebe), ale tím pádem jsem také podnikatelka a teď jsem se dozvěděla, že také nemusím mít později nárok ani na mateřskou dovolenou? Opravdu se v tomto problému nevyznám, tak vás prosím o radu, budu vám moc vděčná. Děkuji všem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2008 21:17

MM (neregistrovaný)

Re: zaměstnanec nebo podnikatel
      V žádném případě nemůžete být zaměstnankyní svého manžela - pokud je on fyzickou osobou. Můžete být samostatnou OSVČ nebo můžete být spolupracující osobou manžela (tím máte statut také jako OSVČ) nebo můžete být zaměstnaná u někoho jiného a nebo můžete být v domácnosti a budete manželova vyživovaná osoba. Víc možností asi není:))

• 15. 8. 2008 1:15

Honza (neregistrovaný)

Je to přesně tak. Ještě bych doplnil, že existuje institut spolupracujících osob (viz § 13 zákona o daních z příjmů a Google (třeba: http://fincentrum.idnes.cz/p_dane.asp?c=A070302_111026_p_dane_vra)).

Mimochodem: Ahoj Martí, Ty ses mi už vdala? :-)

H.

• 15. 8. 2008 9:45

Katuška (neregistrovaný)

na mateřskou, tedy peněžitou podporu v mateřství budete mít nárok, pokud jste účastna nem. pojištění a splníte i další podmínky pro OSVČ, více najdete zde v odpovědích, nebo na www.mpsv.cz, záložka nemocenské pojištění

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).