Zaměstnanec půjde do vazby POMOC

• (neregistrovaný)

15. 8. 2008 9:46

Dobrý den, ráno jsem se dozvěděla, že se tu staví náš zaměstnanec a že půjde do vazby. Setkávám se s tím poprvé.

Prosím, co je s tím vše spojeno z hlediska mezd a personalistiky?
    1) jak vykazovat na mzdovém listu?
    2) jak s pojištěním, vykazováním na ELDP a v registru pojištěnců?
    ...
    Bohužel je to trochu problémový zaměstnanec, je sám, platí výživné na dvě děti, má další přednostní a nepřednostní exekuce...co s tím??

Navíc od 1.8. 2008 nevíme co s ním je, po telefonu tvrdil, že má neschopenku (na OSSZ ji nahlášenou nemají), v úterý měl přijít do práce a nenastoupil, tak má zatím neomluvenou absenci a připravený dopis o hrubém porušení s možností výpovědi. Dá se s ním nějak ukončit pracovní poměr? Byla bych nejraději :-)

A to na 100% nevím, jestli se jedná o vazbu nebo odnětí svobody. Co by měl přinést za papíry??

Omlouvám se za tak dlouhý dotaz, ale opravdu se s tím setkávám poprvé.
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2008 9:56

xy5 (neregistrovaný)

Re: Zaměstnanec půjde do vazby POMOC
      pokud nechodí od 1.8. do práce bez řádné omluvy, co mu takhle dát neomluvenou absenci a okamžité zrušení PP § 55?
      Možná, někdo popíše, jak je to se zam-cem, který je ve vazbě, popř. má odnětí svobody (vždyť tam může pobýt i několik let) - to by mě zajímalo, jak by se to vše vedlo. Jak ZP? Těch otázek je spousta - a navíc je potrestaná také MÚ (aby to bylo vše podle zákonů)

• 15. 8. 2008 10:01

Lenka S. (neregistrovaný)

Musím počkat, jestli náhodou nějakou neschopenku nepřinese. Kdyby ano a nenavazovala na vazbu, tak bych to taky ukončila. Ale dál právě nevím. Myslím, že se snad krátí i dovolená...

• 15. 8. 2008 12:47

Katuška (neregistrovaný)

a do kdy chcete čekat? Aspoň ho písemně vyzvěte k doložení nepřítomnosti, ale já bych se s tím taky tak nepárala...
      Dovolená se krátí o 1/12 za prvních zameškaných 100 dní a pak o 1/12 za každých dalších 21 dní, to ale platí, pokud mu vznikl nárok na dov. za kal.rok, tj. odpracoval u Vás letos alespoń 60 dnů.

• 15. 8. 2008 13:24

....on nebral ani telefon...pak už. A první týden jsme měli CZD.....Tak teprve teď přijel...odpoledne nastupuje na trest odnětí svobody do vězení a já mu mám sebou ještě teď hned rychle připravit papíry o exekucích. Byl ve vazbě teď dva dny...

• 15. 8. 2008 14:06

Katuška (neregistrovaný)

aha, já to pochopila tak, že má áčka už od toho 1.8. rozumím dobře, že tedy teď má 2 neomluvené dny? pak to bude neomluvená absence a ta vazba bude omluvená, ale víc taky nevím, naštěstí jsem se s tím ještě nesetkala, připravte to, co po Vás chtějí a pak bych asi zavolala na OSSZ a ZP, jak dál postupovat, tti to budou vědět nejlépe. I tak si myslím, že mu můžete dát to okamžité zrušení (jestli ale nebude mít omluvené i ty dny předtím-uvidíte až budete mít doklad o té vazbě).

• 15. 8. 2008 14:36

xy5 (neregistrovaný)

Re: půjde do vazby-pozor na § krác.D
      a jak dlouho tam bude?To bude za něho plátcem ZP stát? /Pravděpodobně ano, tak to je tedy spravedlnost/
      Pokud ho budete mít ve stavu (to nevím, jak ho povedete), tak hlavně nastudujte § 223 odst. 4 Zák.práce- tam se krátí dovolená za každých 21 PD při výkonu trestu, u vazby je to stejné (ale musí být pravomocně odsouzený)
      Tak nevím, kdo je víc potrestaný - určitě mezi "potrestané" patříte Vy, jako MÚ, protože budete muset nastudovat sposty zákonů, abyste to udělala vše správně. Upřímně Vás lituji, protože to jednoduché nebude - zvlášť při dlouhodobé vazbě, příp. odsouzení.
      Určitě stálo za to, mu dát dohodu rozvázání PP - vím, není to přímo podle ZP, ale kdyby to podepsal (vždyť ani sám neví, kdy se vrátí a zda vůbec bude chtět zpět nastoupit).

• 15. 8. 2008 15:43

katuška (neregistrovaný)

za osoby ve vazbě či výkonu trestu skutečně platí ZP stát, to ukončení PP by pro Vás bylo vysvobození, ale třeba to tak hrozné nebude. Asi budete muset nahlásit na ZP, že je ve vazbě (jakým kódem to nemám ponětí). Zlomte vaz a pokud tím vším skutečně projdete bez ukončení PP, tak se s námi podělte o zkušenosti :o))

• 18. 8. 2008 10:19

Anna (neregistrovaný)

Pokud byl odsouzen na víc než rok, mohl by se prac. poměr okamžitě zrušit.
      Po dobu výkonu trestu není účasten nemocenského pojištění ze zaměstnání - odhlásila bych ho. Může pracovat ve výkonu trestu a být pojištěn tam.
      Pokud jde o zdravotní pojištění, tam myslím už v zákoně není vazba na trvání nemocenského pojištění, takže si nejsem úplně jistá. Studovala jsem to asi před dvěma lety, kdy jsem takový případ měla - a tehdy jsem ho i od ZP odhlásila a po návratu zas přihlásila. To, že je pojištěncem státu jistě nahlásí to nápravné zařízení.

• 18. 8. 2008 13:39

Zaměstnanec půjde do vazby
      Dobrý den, v pátek už jsem neměla čas reagovat. Chlapík přijel o půl druhé odpoledne a abych mu honem honem dala všechny papíry, jak mu srážím na výživné a exekuce, že musí do 16:00 nastoupit ve vězení...Tááákže, naštěstí jsme ukončili PP dohodou k pátečnímu datu .-))).
      Ale nevím co s ním. Donesl ukončenou neschopenku k 31.7.08,do 10.8. jsme měli CZ dovolenou. V pátek nám sdělil, že byl od pondělí 11. 8. až do čtvrtka 14.8. do rána ve vazbě, že si pro něj přijeli a že se má urychleně dostavit do vězení. Přijeli si pro něho proto, poněvadž mu během CZD zaslali dopis k nástupu trestu odnětí svobody do pěti dnů, a jelikož si to nevyzvedl, protože v tom místě nebyl, tak si pro něho přijeli...no to jen na vysvětlenou.
      My jsme mu mezitím dali od toho 11.8.2008 neomluvenou absenci. Ale co teď? Vzhedem k tomu, že jsem ukončili PP k datu 18.8.08, tak mu na srpen zbyl jen jeden den dovolené. Co mu dát na dobu prvního týdne na Celozávodní dovolnou, Áčko nebo neplacené volno? A co s tím jak byl ve vazbě? Papír žádný nedonesl.....

Tak a ještě co s jeho exekucema a výžívným?
      1) komu všemu dát na vědomí a co se vše píše, že ukončil PP?
      2) A z čeho srážet? Podle všeho bude mít peníze jen za neschopenku 14 dní v červenci, kterou bude mít proplacenou až v srpnové výplatě? A ještě bych z toho měla srazit 13,5% zdravotního pojištění???? Omlouvám se za takový román, ale je to moje premiera :-)

• 18. 8. 2008 14:24

Katuška (neregistrovaný)

Re: Zaměstnanec půjde do vazby
      tak to ještě máte co dělat...zkusím poradit, co vím:
      1) přečerpánou dovolenou strhněte v posl. mzdě a místo ní zadejte neplacené volno (s doplatkem ZP, pokud podepsal, že to uhradí i za firmu, strhnete mu celých 13,5 %, pokud nic takového nepodepsal, můžete strhnout jen 4,5 % a zbytek uhradí firma)
      2) vazba - ani není vyjmenovaná v důl. os. překážkách (nař.vlády 590/2006), takže bych to viděla na další neplacené volno, raději si to ale ověřte (možná na cssz, inspektorátu práce?)
      3)písemně oznamte konec PP všem, kterým posíláte exekuce ze mzdy (je to povinné a co chtějí oznámit píší na exekučním příkaze), vždy chtějí znát nového zam-tele, tak asi napište, že jde do výkonu trestu
      4) z neschopenky skutečně srazíte především ten doplatek pojistného a pak pokud něco zbyde srazíte i exekuce (samozřejmě platí nezab.částky).

Víc asi neporadím, tak zlomte vaz!

• 18. 8. 2008 14:33

Re: Zaměstnanec půjde do vazby
      děkuji, vyhradím si na to celý zítřejší den, má toho požehnaně :-(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).