Fakt. podílů Nů na veletrhy v zahraničí

• (neregistrovaný)

15. 8. 2008 10:42

Dobrý den,

prosím o radu ohledně fakturace části nákladů na veletrhy.

Naše firma se účastní veletrhu v Rusku,Taiwanu (faktury od dodavatelů bez jejich DPH) a ve Španělsku (faktura od dodavatele vč. španělské DPH).

Potřebujeme část nákladů spojených s výstavou vyfakturovat našeumu co-exhibotorovi (spoluvýstavci). Fakturovat budu tedy bez DPH, ale nejsem si jistá, zda mi nevznikne povinnost registrovat se k DPH v Rusku, Taiwanu a Španělsku?

V případě Španělska - fakturovat částku podílu vč. jejich DPH nebo fakturovat částku bez jejich DPH - po skončení roku 2007 budeme žádat ve Španělsku o vratku DPH.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 8. 2008 11:37

Marek (neregistrovaný)

Re: Fakt. podílů Nů na veletrhy v zahran
      Dobrý den,

u služeb spojených s pořádáním výstav a veletrhů se za místo plnění považuje místo, kde jsou tyto služby poskytovány, tj. vždy v místě konání. V našem zákoně to řeší § 10/4/a. Je třeba si uvědomit, že tato úprava platí pouze pro členské státy EU. Trochu mě překvapuje, že Vám to Rusové dali bez DPH, protože jejich úprava je evropské v mnohém uzpůsobena, ale asi ne ve všem.
      1. Povinnost registrace
      Španělsko – ano předfakturací takové služby Vám vznikne povinnost se ve Španělsku registrovat (bez sídla).

Rusko, Taiwan – tady je třeba si zjistit, jak to mají upraveno a zda např. Taiwan vůbec má DPH, je možné, že v Rusku Vám povinnost registrace vznikla už přijetím takové služby, ale s jistotou to bez znalosti tamních předpisů nelze říci.

Pokud fakturujete jiné firmě za veletržní služby, řídíte se španělským zákonem, který bude obdobný našemu, musíte tedy včetně španělské DPH.

• 18. 8. 2008 11:52

Veronika (neregistrovaný)

Dobrý den,
      >
      >u služeb spojených s pořádáním výstav a veletrhů se za
      >místo plnění považuje místo, kde jsou tyto služby
      >poskytovány, tj. vždy v místě konání. V našem zákoně to
      >řeší § 10/4/a. Je třeba si uvědomit, že tato úprava
      >platí pouze pro členské státy EU. Trochu mě překvapuje, že
      >Vám to Rusové dali bez DPH, protože jejich úprava je
      >evropské v mnohém uzpůsobena, ale asi ne ve všem.
      >1. Povinnost registrace
      >Španělsko – ano předfakturací takové služby Vám
      >vznikne povinnost se ve Španělsku registrovat (bez sídla).
      >
      >Rusko, Taiwan – tady je třeba si zjistit, jak to mají
      >upraveno a zda např. Taiwan vůbec má DPH, je možné, že
      >v Rusku Vám povinnost registrace vznikla už přijetím
      >takové služby, ale s jistotou to bez znalosti tamních
      >předpisů nelze říci.

>Pokud fakturujete jiné firmě za veletržní služby,
      >řídíte se španělským zákonem, který bude obdobný našemu,
      >musíte tedy včetně španělské DPH.

--- moc děkuji za vyčerpávající odpověď, registrace ve Španělsku jsem se obávala -((. Druhá věc je ta, jak je možné orgány Španělska zkontrolovat naši refakturaci?
      Český FÚ zajímá pouze, že je osvobozeno od české DPH a náš dodavatel ve Španělsku DPH odvedl ...

Ohledně registrace k DPH ve Španělsku, pokud bychom se zaregistrovali, pak mohu uplatnit odpočet DPH z naší přijaté faktury a jelikož refakturovat chceme jen část, pak by nám vznikl nadměrný odpočet. Stačí podat pouze toto jedno přiznání nebo pak dle jejich zákonů musím podávat přiznání stále?

Co se týče Taiwanu a Ruska jsem lehce "v pasti" protože i náš daňový poradce mi odpověděl stejně jako vy a vůbec netuším, kde dané informace sehnat ... ale opět si myslím, že náš FÚ bude zajímat pouze, že je osvobozeno ... ?

• 18. 8. 2008 12:53

Ma (neregistrovaný)

Zatím to pravda moc nefunguje, ale úplně se na celoevropský bordel spoléhat nedá. Český berňák má tzv. oznamovací povinnost vůči španělské daňové správě, takže pokud nefakturujete se španělskou DPH, měli by Vás správně prásknout, i když z hlediska českého zákona na Vás nemůžou. Jak pak fungují zpětné mechanismy nemám zkušenost. Už jsem to tady někomu radil, my jsme se z toho vykroutili tak, že jsme veletržní služby zakryli reklamními a uplatnili reverse-charge - jestli to fakturujete Čechovi, neregistrovanému v ESP, tak to bude včetně české DPH. Je třeba to správně smluvně ošetřit a zajistit si důkazní prostředky o prováděné reklamně a ten druhý upravit případné cesťáky... Není to úplně jednoduché, ale jde to.
      Ještě k uplatnění nároku na odpočet ve Španělsku - nárok na odpočet vzniká pouze plátci, pokud se registrujete po uskutečnění plnění, nárok nemáte, ale musíte přes vrácení daně.
      Informace o zdaňování Vám poskytne buď někdo z velké 4 - ti za to ale chtějí nekřesťanské peníze a nebo tamní daňové kanceláře. U těch třetích zemí bych byl klidnější, pravděpodobnost nějakých doměrků mi taky přijde téměř nulová.

• 18. 8. 2008 13:34

--- ještě jednou díky moc.

U nás je problém v tom, že jednatel zřejmě nebude chtít veletrh ve Španělsku obcházet přes fakturaci něčeho jiného a to z důvodu, že firma, které se má fakturovat chce fakturovat právě podíl na veletrzích a to z důvodu toho, že jim přiznali dotace na Marketing ..

Veronika

• 18. 8. 2008 13:40

Marek (neregistrovaný)

Jasné, pokud jsou to náklady, které jsou předmětem dotace, těžko z toho vybruslit, tak hodně zdaru, nás možná registrace ve Španělsku časem taky nemine, tak Vás budu prosit o info zas naoplátku já :-) Mějte se.
      Marek

• 18. 8. 2008 15:07

-- taky se mějte a ještě jednou díky moc.
      btw - právě jsem si stáhla ze stránek EU informace o VAT ve Španěsku - boží, pouze telefon, ani email tam nemají a stránky mají jen ve španělštině ... což je pro mě španělská vesnice ... -((

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).