Re: Návaznost MD na RD? - pro paní Jiřku
Ano, zaměstnavatele mám a jsem na rodičovské dovolené (zvolila jsem si variantu - do 3 let dítěte). Majitel dal ale firmu do pronájmu a pro mne místo mít tedy nebude. Po návratu z RD se mnou zaměstnavatel zřejmě sepíše výpověď, neboť pro mne skutečně místo nemá. I z tohoto důvodu uvažuji o 2. dítěti - zaměstnavatel mi sám nabídl, zda nechci zůstat doma s druhým dítětem, jinak skončím na ÚP. Kdybych si práci našla, zdá se mi nefér nastoupit a novému zaměstnavateli za půl roku oznámit, že jsem těhotná. Když druhé dítě skutečeně chceme, raději bych to tedy chtěla navázat.
Re: Návaznost MD na RD? - pro paní Jiřku
Tak pokud otěhotníte, tak Vám výpověď pro nadbytečnost dávat nebude (ani nemůže), takže zůstanete jeho zaměstnancem, pak nastoupíte na mateřskou, která se bude počítat z příjmů před nástupem na 1. mateřskou, pak zas požádáte o rodičovskou dovolenou nejdéle do tří let dítěte a skončení prac. poměru se tedy bude řešit až bude končit ta druhá rodičovská. Mateřské dávky by se počítaly tak, že se vezme 12 měsíců před měsícem nástupu na mateřskou. Pokud v nich není žádný výdělek ani odpracovaný den (což by zřejmě nebyl, protože jste na rodičovské a výdělky nemáte), pak se jde vždy o 3 měsíce dozadu až se najde tříměsíční období, ve kterém výdělek a odpracované dny byly. A z toho se vypočítá dávka mateřské.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 8. 2008 22:10
V současné době jsem na RD. Uvažujeme o 2. dítěti. Jak to, prosím, bude, pokud otěhotním v době současné RD a zůstala bych v pracovní neschopnosti do nástupu na 2. MD? Z čeho se mi bude vypočítávat výška nemocenské a z čeho pak výše 2. MD? Slyšela jsem, že na MD v takovém případě nemám nárok a budu muset rovnou nastoupit RD. Je to pravda? Děkuji za odpověď nebo radu, kam se o obrátit.