Návaznost MD na RD?

• (neregistrovaný)

15. 8. 2008 22:10

V současné době jsem na RD. Uvažujeme o 2. dítěti. Jak to, prosím, bude, pokud otěhotním v době současné RD a zůstala bych v pracovní neschopnosti do nástupu na 2. MD? Z čeho se mi bude vypočítávat výška nemocenské a z čeho pak výše 2. MD? Slyšela jsem, že na MD v takovém případě nemám nárok a budu muset rovnou nastoupit RD. Je to pravda? Děkuji za odpověď nebo radu, kam se o obrátit.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2008 22:19

yy (neregistrovaný)

Re: Návaznost MD na RD?
      Zkuste se tady podívat do historie, tyto dotazy se stále opakují a zejména p. Jiřka je zodpovídala mockrát velmi podrobně.

• 16. 8. 2008 0:03

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Návaznost MD na RD?
      Máte zaměstnavatele a jste tedy na rodičovské dovolené (která je do 3 let dítěte) nebo ho nemáte jen pobíráte rodičovský příspěvek?

• 16. 8. 2008 12:50

Lucie (neregistrovaný)

Re: Návaznost MD na RD? - pro paní Jiřku
      Ano, zaměstnavatele mám a jsem na rodičovské dovolené (zvolila jsem si variantu - do 3 let dítěte). Majitel dal ale firmu do pronájmu a pro mne místo mít tedy nebude. Po návratu z RD se mnou zaměstnavatel zřejmě sepíše výpověď, neboť pro mne skutečně místo nemá. I z tohoto důvodu uvažuji o 2. dítěti - zaměstnavatel mi sám nabídl, zda nechci zůstat doma s druhým dítětem, jinak skončím na ÚP. Kdybych si práci našla, zdá se mi nefér nastoupit a novému zaměstnavateli za půl roku oznámit, že jsem těhotná. Když druhé dítě skutečeně chceme, raději bych to tedy chtěla navázat.

• 16. 8. 2008 23:56

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Návaznost MD na RD? - pro paní Jiřku
      Tak pokud otěhotníte, tak Vám výpověď pro nadbytečnost dávat nebude (ani nemůže), takže zůstanete jeho zaměstnancem, pak nastoupíte na mateřskou, která se bude počítat z příjmů před nástupem na 1. mateřskou, pak zas požádáte o rodičovskou dovolenou nejdéle do tří let dítěte a skončení prac. poměru se tedy bude řešit až bude končit ta druhá rodičovská. Mateřské dávky by se počítaly tak, že se vezme 12 měsíců před měsícem nástupu na mateřskou. Pokud v nich není žádný výdělek ani odpracovaný den (což by zřejmě nebyl, protože jste na rodičovské a výdělky nemáte), pak se jde vždy o 3 měsíce dozadu až se najde tříměsíční období, ve kterém výdělek a odpracované dny byly. A z toho se vypočítá dávka mateřské.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).