Re: Urad práce a dieta..
Ať už se se zaměstnavatelem dohodnete nebo ne na neplaceném volnu, žádné pojištění platit nebudete, protože jako poživatel rodičovského příspěvku, jímž ještě do 4 let dítěte budete, jste pojištěna státem.(Za dítě neplatíte nic, protože děti a studenti do 26 let jsou také pojištěni státem). Pokud se na nepl. volnu dohodntete, v tom případě byste stále měla zaměstnavatele, který by Vám po dobu neplaceného volna držel místo a pokud byste otěhotněla a pak nastoupila na mateřskou, pobírala byste zase mateřské dávky, prostě stále byste byla zaměstnancem. Pokud by Vám neplacené volno nepovolil a Vy do práce nastoupit nemohla, pak by on Vám výpověď nedával, Vy sama byste ji musela dát (s dvouměsíční výpovědní lhůtou) nebo se na ukončení dohodnout k určitému dni (zřejmě ke dni dceřiných třetích narozenin). Oboje pochopitelně bez odstupného. Pokud byste byla v den skončení prac. poměru těhotná, měla byste ochrannou lhůtu půl roku, to znamená, že kdykoli v době půl roku od skončení prac. poměru byste onemocněla, měla byste nárok na nemocenské dávky a pokud by nástup na mateřskou (tj. 6 týdnů před porodem) spadl do této lhůty, měla byste i mateřské dávky. Pokud byste v den skončení poměru nebyla těhotná, měla byste ochrannou lhůtu jako každý - 7 dní. To znamená, že pokud byste začala marodit později, neměla byste žádnou nemocenskou. Pokud byste otěhotněla až poté, neměla byste ani žádnou mateřskou (pokud byste si nenašla nějakého nového zaměstnavatele). Manžel na mateřské dávky nárok nemá, měla byste nárok jen na rodičovský příspěvek ode dne narození dítěte. Na ÚP nemá smysl se jít hlásit, protože tam byste byla jako uchazeč o zaměstnání, o něž se ucházet nemůžete, protože to kvůli dítěti nejde. Ale zkusit byste to mohla - měla byste nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale asi by Vám brzy vyřadili, protože byste nesměla nabídky k práci odmítat. Kromě rodičovského příspěvku existují další dávky státní sociální podpory (např. příspěvek na bydlení apod.)-poradí Vám na úřadě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 8. 2008 17:07
Dobrý den.
Máme doma skoro 3ročnu slečnu.Bohužiaľ nám ju nezobrali do školky a ja s nou budem musieť ostať doma,pretože nieje nikto,kto by sa nám o nu mohol,aspon z času na čas postarať.
Za presne mesiac mám zavolať do práce ako to s nami vypadá,pretože začiatkom října,kedy bude mať dcéra 3roky by som mala nastupiť do práce..
Bola som tehotná a potratila som..neviem čo sa bude diať,ked do práce zavolám s tým,že nastupiť nemožem..lebo nemám kam dať dcérku..
Keby mi zamestnávateľ umožnil poberať neplatené voľno,musela by som si sama platiť sociálne a zdravotné poistrenie?a za dcéru tiež?Dostávala by som iba 3800kč,alebo by som mala aj na niečo iné nárok?
A keby mi zamestn.nevyhovel a dal mi výpoveď,musela by som sa nahlásiť na UP..to by som ppberala aspon nejaké peniaze..ale keby mi zas našli prácu aja by som odmietala..vobec neviem ako to funguje..zas nechcem robiť niečo,čo je "zakázané",len preto,aby sme mali aspon nejaký peniaz..
Viem,že keby ma viedli na UP by som nemala nárok na PPM..mohol by o nu zažiadať manžel a dávku poberať on,s tým,že by som sao dietatko sa starala ja?
Bohužiaľ,vobec neviem čo teraz spraviť,nemožem isť do práce,neviem kedy sa nám podarí otehotnieť(tým by sa veľa vecí vyriešilo samo)..preto by som chcela vediť,či by sme mali nárok aj na niečo iné,inu davku ako RP 3800kč.
Moc pekne dakujem za odpoved.