Svatba a výživné/přídavky

• (neregistrovaný)

16. 8. 2008 19:09

Ahoj,
    s přítelkyní jsme se vzali - oba studujeme VŠ a je nám ještě pod 26 let. Já mám ŽL, ale až od letošního roku. Nemáme v podstatě žádné zdanitelné příjmy.
    Mění se, prosím, něco? Pobírám např. 700 Kč od otce (rodiče rozvedeni) či přídavky na děti - žijeme sami. Myslím, že to vše zůstane, protože finančně se nic nezměnilo..ale snad mi odpoví někdo povolanější :)
    Předpokládám také, že o slevu na dani rodiče nepřijdou - prý je opět rozhodný příjem a ač přechází vyživovací povinnost na manžele, tak do 26 to prý uplatňovat mohou..
    Díky za rady!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2008 23:23

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Svatba a výživné/přídavky
      Pro přídavky se posuzují vždy příjmy všech členů, kteří spolu vedou společnou domácnost, takže pokud by rodič chtěl na své dítě (např. Váš otec nebo matka na Vás nebo otec nebo matka manželky na ni) uplatńovat daňové zvýhodnění, musely by i jejich příjmy být posuzovány společně s Vašimi příjmy pro účely přídavků. A naopak - pokud byste pro účely přídavků nahlásili, se vedete společnou domácnost pouze Vy a manželka a byly by tedy posuzovány pouze Vaše příjmy (dosud tedy žádné), nemohou Vaši rodiče uplatňovat zvýhodnění, protože tam je podmínkou, aby to uplatňované dítě mělo s tím rodičem společnou domácnost. Nelze pro účely přídavků nahlásit samostanou domácnost a pro účely daňového zvýhodnění společnou domácnost.

• 17. 8. 2008 9:27

Petr (neregistrovaný)

Díky za odpověď, ale přesto vím, že takto mnoho lidí dělá.

V zákoně je navíc stanoveno, že dítě nemusí mít ani stejné trvalé bydliště, záleží na "faktickém stavu". Takže je to takové zvláštní.

• 17. 8. 2008 14:15

Jiřka (neregistrovaný)

Ne, trvalé bydliště nemusí být stejné, záleží na společné domácnosti,což je společné uhrazování potřeb. Nelze být pro přídavky hlášen jako samostatně žijící a pro zvýhodnění na děti žijící společně. Možná to tak dost lidí dělá, když se na to nepřijde...

• 17. 8. 2008 18:49

Petr (neregistrovaný)

Ovšem, ale pokud nežiji s rodiči ale tito za mě platí (protože mám nulový příjem), tak by to tak jít mělo,ne?
      Kdysi jsem se na to ptal na socce a bylo mi jen řečeno, že dokud jsem student a rodiče na mě platí, mohou to uplatňovat. Matce řekla účetní onehdy to samé - pokud prý nemám přijem a živí mě (byť bydlím jinde), tak na to nárok má.
      Nehádám se, opravdu nevím, jak to je..

• 17. 8. 2008 19:25

Jiřka (neregistrovaný)

Samozřejmě, že mohou v takovém případě zvýhodnění na dítě (tj. na Vás) uplatňovat, ale v tom případě Vy musíte na úřadě, kde si žádáte o přídavky, uvést společnou domácnost s rodiči a pro posuzování přídavků se pak musí uvádět i jejich příjmy. Takže výše přídavků pak vyjde podle toho, jak oni mají vysoké příjmy. Kdybyste uváděl, že žijete pouze s manželkou nebo sám a Vaše příjmy by tedy byly nulové, pak byste měl ty nejvyšší přídavky, ale v tom případě by zase Vaši rodiče nemohli uplatňovat zvýhodnění na dítě. Prostě sociální stránka věci souvisí s daňovou. Pokud vedete pro přídavky samostatnou domácnost, pak nemůžete vést pro daňové účely společnou domácnost s rodiči. A rodič na Vás může uplatňovat zvýhodnění pouze tehdy, pokud v účtárně prohlásí, že s Vámi vede společnou domácnost (přičemž nezáleží na tom, že každý máte trvalé bydliště jinde).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).