Tak k tomu začátku:
Daň se platí
a) z převodu nemovitostí ve výši 3 % prodejní nebo znalcem určené ceny (záleží která je vyšší)
b) daň z příjmů pokud jsi neměl v nemovitosti víc než 2 roky trvalé bydliště nebo 5 let jsi nemovitost nevlastnil - daň je pak 15 % z prodejní ceny mínus nabývací cena (kupní cena, ocenění při dědění atd.)
K tomu druhému: Neprodávat nemovitost. Není v současné době nic lepšího než investovat do nemovitostí, když je jejich cena relativně menší.
A můžu do pořizovací ceny zahrnout i cenu za rekonstrukci? Např. RD se prodávalo před rekonstrukcí za 200 000,-kč a po rekonstrukci v ceně 1 200 000,-kč byla jeho hodnota
1 700 000,-kč takže 200 000+1 200 000=1 400 000 a 1 700 000-1 400 000=300 000 a z této částky já odvedu daň?
Zacituji zákon: Výdajem jsou též částky prokazatelně vynaložené na technické zhodnocení, opravu a údržbu věci, včetně dalších výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje s výjimkou výdajů na osobní potřebu poplatníka. K hodnotě vlastní práce poplatníka na věci, kterou si sám vyrobil nebo vlastní prací zhodnotil, se při stanovení výdajů nepřihlíží.
Takže když na to máte doklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2011 16:36
Dobrý den, jsem vlastník RD který chci prodat za 1 700 000,-kč.zajímá mě jaké poplatky(daň,atd...)budu muset zaplatit.Popřípadě, jestli existuje způsob jak tyto poplatky snížit co nejvíc.Co bych s penězi měl udělat, abych např.nemusel platit daň, jestli to je možné.
Druhá otázka je pro všechny. Jak nejlépe investovat tyto peníze. Co byste s penězi udělaly vy? Budu vděčný za jakékoli rady i nabídky k investici...