Re: Penalizační faktura-smluvní sjednání
Mám jiný názor.
Smluvní pokutu lze podle § 544/2 ObčZ sjednat výhradně písemně. Jednostranná prohlášení psaná na různé dokumenty nepovažuji za písemné sjednání.
Bez písemného oboustranného ujednání máte nárok pouze na úrok z prodlení podle § 517/2 ObčZ ve výši podle NV 142/1994 Sb.
Hezký den!
já se přikláním k názoru pana Pavla, úroky z prodlení lze fakturovat (pokud bylo uvedeno na faktuře), ale na penále by měla být oboustranná smlouva
úrok z prodlení nemusí být ani sjednán, v podnikatelské sféře se to řídí obch.zákoníkem, věřitel ho může po dlužníkovi vymáhat, smluvní pokuta jak výše psáno,musí být sjednána ve smlouvě. Upozornění na úrok z prodlení nebo smluvní pokutu na faktuře je pouze deklarace dodavatele bez právního závazku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 8. 2008 11:59
Dobrý den, prosím o radu.
Vystavila jsem penalizační fakturu a zaslala na firmu která nám dluží více jak 3 měsíce větší částku. Pen.FA mi vrátili s tím že penále nebylo smluvně sjednáno - tím mysleli písemně, přitom na faktuře máme uvedeno že v případě nedodržení splatnosti si budeme účtovat smluvní pokutu. Poraďte mi, prosím, co s tím.
Kdo má pravdu? Musí být penále sjednáno písemně při objednávce, nebo jak? Už si s nimi nevím rady.
Děkuji