Re: porušování zákona zaměstnavatelem
>Pracuji jako prodavačka,dělám 12 hodin krátký a dlouhý
>týden.Máme zakázané pauzy,za celých 12 hodin by jsme
>si neměli dojít ani na záchod,protože by jsme neměli
>zavřít za celý den obchod. 23.11.2007 se otevřel obchod
>a já nastoupila do svého prvního zaměstnání,jako
>neznalá smluv jsem podepsala hmotonou zodpovědnost,ale
>majitelka obchodu od začátku co otevřela nemá zabezpečený
>obchod proti krádežím,ve vchodu má bránu která by měla
>upozornit prodavačku,že si někdo něco odnáší z
>obchodu.Brána je špatně nainstalovaná a nefunguje jak by
>měla,byly na to zde i opraváři a odmítli bránu
>nainstalovat správně jak by měli,protože to instaloval kdysi její
>přítel který tomu vůbec nerozumí.Během dvou nebo tří
>měsíců nám ukradli oblečení z obchodu a ona řekla že se
>to dá k odepsaní do daní. 23.7. jsem odeslala svou
>výpověď,a ona si najednou vzpoměla,že chce vše zaplatit s
>tím že nedostanu výplatu kterou jsem opravdu
>nedostala.Nemá zabezpečený obchod tak jak by měla mít,prodávají
>tu brigádníci na černo,a taky jí občas chodí vypomáhat
>její známí když jsem já nebo má kolegině na
>dovolené,máme zakázané pauzy a odvádí mi daně z peněž které mi
>poslala mou výpověď.Z výplaty mi nedala ani
>korunu...prosím poraďte jak mám dále postupovat.
Můžete zkusti úřad práce, mají tam právní oddělení, kde by vám měli poradit, jak se v tomto případě bránit.
Re: porušování zákona zaměstnavatelem
to, co píšete, si říká o kontrolu z inspektorátu práce, finančního úřadu, OSSZ a ZP a bůh ví odkud ještě. Pokud Vám chce dát manko k úhradě, ať tak učiní písemně, stejně Vám ale nic nesmí sama strhnout ze mzdy, musí prokázat, že manko skutečně existuje (tj. inventurou)
vidím 2 možnosti:
1) dohoda - zkuste na toto vše šéfovou upozornit s tím, že pokud Vám nedoplatí mzdu (včetně předání výplatních pásek, potvrzení o zaměstnání, potvrzení o příjmech a evidenčního listu důchodového pojištění za rok 2007 a 2008), upozorníte příslušné úřady (třeba se lekne a mzdu vyplatí)
2) nahlaste ji na inspektorátu práce ihned
dále Vám doporučuji písemně odstoupit od dohody o hmotné zodpovědnosti (uveďte přesně všechny důvody - nefungující bezpečnostní opatření, přístup ke zboží dalších osob apod.)
taky se můžete soudit, ale to bych viděla jako poslední možnost
pokud Vám nevyplatí mzdu ani do 15 dnů od uplynutí splatnosti mzdy (tj. mzda za červenec, splatnost je 31.8.), můžete okamžitě zrušit PP (tj. 16.9.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 8. 2008 14:21
Pracuji jako prodavačka,dělám 12 hodin krátký a dlouhý týden.Máme zakázané pauzy,za celých 12 hodin by jsme si neměli dojít ani na záchod,protože by jsme neměli zavřít za celý den obchod. 23.11.2007 se otevřel obchod a já nastoupila do svého prvního zaměstnání,jako neznalá smluv jsem podepsala hmotonou zodpovědnost,ale majitelka obchodu od začátku co otevřela nemá zabezpečený obchod proti krádežím,ve vchodu má bránu která by měla upozornit prodavačku,že si někdo něco odnáší z obchodu.Brána je špatně nainstalovaná a nefunguje jak by měla,byly na to zde i opraváři a odmítli bránu nainstalovat správně jak by měli,protože to instaloval kdysi její přítel který tomu vůbec nerozumí.Během dvou nebo tří měsíců nám ukradli oblečení z obchodu a ona řekla že se to dá k odepsaní do daní. 23.7. jsem odeslala svou výpověď,a ona si najednou vzpoměla,že chce vše zaplatit s tím že nedostanu výplatu kterou jsem opravdu nedostala.Nemá zabezpečený obchod tak jak by měla mít,prodávají tu brigádníci na černo,a taky jí občas chodí vypomáhat její známí když jsem já nebo má kolegině na dovolené,máme zakázané pauzy a odvádí mi daně z peněž které mi dává jako provize,a nikde nejsou uvedené nikde,tudíž daň kterou ona mi odvádí stát nedostává.Danila i výplaty brigádníkům které tu jsou na černo.Má právo na to aby po nás ty peníze chtěla když tu prodávají cizí lidé?jak můžeme vědět,že si neodnesou nějaké oblečení domu,které pak napočítá mě a mé kolegini?Může po nás chtít zaplatit věci když nám počítá cenu i s přirážkou kterou má na obchodě,nebo jen cenu za kterou ona to oblečení koupila?Nemá doklad ani o těch ukradených věcech,inventrury dělala většinou,když byla v krámě sama majitelka a nebyla jsem u toho já ani má kolegině.Ty ukradené věci začla řešit hned jak jsem jí řekla,,že jsem jim poslala mou výpověď.Z výplaty mi nedala ani korunu...prosím poraďte jak mám dále postupovat.