Práce přesčas při zkráceném prac.úvazku

• (neregistrovaný)

19. 8. 2008 9:50

Dobrý den,
    pracuji na zkrácený prac.úvazek. PO 8,5hod.,ST 10,5 hod.,v době dovolených, nemocí zaskakuji za kolegyně. Dřívější účetní mi záskoky počítala jako práci přesčas +25%navíc a za tyto dny jsem dostávala i stravenky.
    Máme nyní novou účetní a ta mi tuto práci nechce počítat jako práci přesčas, nechce mi připočítat těch 25%navíc. Že podle zákona se práce přesčas považuje, až když odpracuji měsíčně 160 hod.. Což nesplňuji. Ta dřívější účetní mi říkala, že to počítá jako přesčas, protože by jinak musela přepočítat ručně dovolenou, to že by jí žádný počítač nespočítal. A to by bylo složité, protože ve firmě se každý den hodinově pracuje jinak. Že by to prostě nedala dohromady a tak to řeší těma přesčasama. Nová účetní mi už to jako přesčas počítat nechce a o tom přepočítavání dovolené se taky nezmínila. Když mám dovolenou,firma mi proplácí jenom 2 dny.Tak jsem se chtěla zeptat ,jak to je? Musí se mi tato záskoky,kterých je čím dál víc započítávat do dovolené, musí se o ně dovolená přepočítat nebo ne?
    A ještě k těm stravenkám, když jsem nastoupila do firmy, tak mi za každý odpracovaný den náležela stravenka. U té nové účetní mám nárok na stravenku jenom v PO,ST podle prac.smlouvy a za záskoky ne. A to dělám např. 8,5 hod.Ta kolegyně, za kterou zaskakuji, by ten den nárok na stravenku měla.Např.v červenci jsem dodle prac.sml.pracovala 5 dní, záskoky 6 dní a měla jsem i dovolenou. Počet stravenek které dostanu je 5. Podle čeho se účtují ty stravenky,podle vnitřního předpisu, kolektivní sml? V prac. smlouvě nic o stravenkách není, byla tu pouze ústní dohoda, kterou ta předešlá účetní respektovala.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2008 10:04

Katuška (neregistrovaný)

Re: práce přesčas při zkráceném prac.úva
      1) přesčasy - přesčas je až to, co odpracujete nad rámec stanovené týd. pracovní doby, pokud je u Vás ve firmě běžně stanovena prac. doba 40 hodin týdně, za přesčas se považuje, to, co odpracujete nad těchto 40 hodin (nová účetní má pravdu)
      2) stravenky - rozhoduje vnitřní předpis, obecně ze zákona stravenka náleží už při odprac. 3 hodin, tj. měla byste dostat stravenky i za dny navíc (dle skutečně odprac. směn), ale rozhoduje vnitřní předpis nebo kolektivní smlouva (pokud ji máte).
      3) dovolená - to je trošku složitější, obecně máte nárok za dovolenou (tedy vyplacení náhrady) za ty dny, na které by připadla Vaše směna, čili na ty 2 dny v týdnu. Při pružné prac. době by firma měla mít stanoveno, jak bude náhrady počítat, např. pro náhrady budou počítat 1 směnu 8 hodin. S tím přepočtem si nejsem jistá, ale určitě se můžete se zam-telem dohodnout na změně pracovní smlouvy tak, že po určitou dobu (přes ty prázdniny, kdy zaskakujete) budete mít delší úvazek (tedy např. o jeden den týdně více), pak by nárok na dovolenou přepočítat museli. Stejně tak můžete ty záskoky čerpat jako náhradní volno a nenechat si je proplácet, to vše ale závisí na dohodě se zaměstnavatelem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).