Re: spolupracující osoba v r.2008
Je sice pravda, že by manželka na sebe uplatnila slevu na dani,. ale taky by jako spolupracující osoba musela platit SP a ZP (po skončení RD). Na základě přehledů pak bude muset zaplatit doplatek SP a ZP. Pokud ale nebude mít příjmy, a to ani jako spolupracující osoba,, pak si na manželku můžete uplatnit slevu na dani vy. Je sice nižší než na poplatníka, ale vzhledem k platbám (alespoň v minimální výši) záloh na SP a ZP je nutno tento fakt zvážit. Samozřejmě, že platby na SP a ZP ale budete mít vy nižší.
Jako spolupracujcí osoba se může přihlásit kdykoliv.
Zkuste si spočítat modelové DP a přehledy na SP a ZP sám za sebe a potom při rozdělení na spolupracující osobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 8. 2008 15:16
Vzhledem k tomu, že nemohu již v r.2008 uplatnit SZM, tak jsem začal přemýšlet o spolupracující osobě - manželce. Jsem OSVČ, vedu DE a jsem pplátce DPH.
Pročetl jsem některé příspěvky, ale stále si nevím rady.
Manželka je ještě do konce roku na rodičovské dovolené.
Pokud bych chtěl aby byla v roce 2008 spolupracující osobou, co mám udělat?
Četl jsem, že je to nutné oznámit na FÚ. Jsou na to nějaké termíny, nebo mohu kdykoliv během roku?
Musí se přihlásit na OSSZ a ZP jako spolupracující osoba?
Úspora na dani by byla zřejmě malá - nevyužil bych slevu na manželku, ale ona by mohla využít slevu na poplatníka. Je to tak?
Jak by vypadalo daňové přiznání?
Např.
příjmy 1000000
výdaje 600000
rozdíl 400000
manželka 50%
potom každý znás
příjmy 500000, výdaje 300000, rozdíl 200000
soc. a zdrav. bychom platili každý z poloviny ???
manželka by musela platit zálohy na daň z příjmu a také soc. a zdravotní?
Může mi někdo zkušený poradit, zda by to mělo pro nás nějaké výhody?
Další věc: v roce 2009 manželka už nebude na rodičovské a tak by pro ni spolupracující osoba byla hlavní činnost. Co by se změnilo?
Ještě jsem se chtěl zeptat jak s DPH?
Jest-li můžete poraďte mi. Děkuji a hezký den