Konec RD - nárok na sociální dávky

• (neregistrovaný)

20. 8. 2008 7:28

Dobrý den,určila jsem si RD na dva roky, počítala jsem s tím,že během těch dvou let budu opět v jiném stavu. Nepodařilo se a pravděpodobně když mi skončí dvouleté čerpání RD, budu bez příjmů. U předchozího zam. mi skončila prac.smlouva na dobu určitou. Neuvažuji, že bych nastoupila do jiné práce. Můžete mi někdo prosím poradit, jak je to se ZP a SP?? Mám se jít po uplynutí dvouleté RD nahlásit na ÚP??? Měla bych nárok na nějaké sociální dávky? A jak by to bylo v případě mojí další MD?? Kdo by mi jí vyplácel? A z čeho by se počítala, kdybych náhodou otěhotněla třetí rok? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2008 8:20

xy5 (neregistrovaný)

Re: Konec RD - nárok na sociální dávky
      pokud se nahlásíte na své ZP a doložíte, že se řádně celodenně staráte o dítě (nedáváte ho do předškolního zař. na delší dobu, než ukládá zákon), potom ZP platit nebudete (jste v kat., za kterou je plátcem ZP stát), SP se nemusí platit
      na ÚP se nahlásit můžete - počítejte ale s tím, že Vás budou posílat po zam-telích, abyste si našla místo, příp. nabídnou rekvalifikaci apod.
      určitě neuspějete s tím, že chcete pobírat podporu v nezaměstnanosti, ale do práce stejně nastoupit nemůžete, protože nemáte komu svěřit dítě na hlídání
      pokud máte manžela - tak se předpokládá, že by Vás měl i dítě živit - každopádně jeho příjem bude rozhodující
      to by mě také zajímalo, jak se toto bude řešit - už při debatách, kdy tento zákon měl vyjít v platnost se nad tím diskutovalo, že 2letá varianta pobírání rodič. příspěvku je pro ženu nejvýhodnější, ale když zůstane déle doma, zda potom bude požadovat ještě nějaké sociální dávky (zda na ně bude mít příp. nárok) nebo měla počítat na horší časy

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).