Hlavní navigace

Nepřetržitý odpočinek mezi směnami

  • (neregistrovaný)

    21. 8. 2008 9:30

    Dobrý den, prosím vás, máte někdo zkušenosti s tímto problémem ?
    Máme u nás pracovníky, kteří v rámci pracovní pohotovosti vyjíždějí k poruchám po celé republice. Návrat zpět bývá často po 24. hodině. Dříve v NV č. 108/1994 Sb. byl § 4, který zaručoval, že zaměstnanci, který se vrátil z prac. cesty po 24. hod. se poskytl odpočinek po skončení cesty do nástupu do práce po dobu 8 hod. a pokud tato doba spadala do prac. doby zaměstnance i náhrada mzdy. Nyní tento § v novém ZP není. Jak postupovat, když pracovník má nástup do práce v 6.30 a z pracovní cesty se vrátí v 3.30 ráno. Dříve nastoupil do práce v 11.30, tj. po 8 hod. odpočinku a mzda se buď nekrátila nebo platila průměrem. Jak ale postupovat teď, když tento § v ZP již není. Pracovník přece nemůže přijít do práce na 6.30, (nedodržel by nepřetržitý odpočinek mezi směnami), ale zaměstnavatel zase nechce čas od 6.30 do 11.30 zaplatit, protože již zmíněný § v novém ZP není. Jak postupovat? Děkuji všem za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 8. 2008 9:53

      VH (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      >Dobrý den, prosím vás, máte někdo zkušenosti s tímto
      >problémem ?
      >Máme u nás pracovníky, kteří v rámci pracovní
      >pohotovosti vyjíždějí k poruchám po celé republice. Návrat
      >zpět bývá často po 24. hodině. Dříve v NV č. 108/1994 Sb.
      >byl § 4, který zaručoval, že zaměstnanci, který se
      >vrátil z prac. cesty po 24. hod. se poskytl odpočinek po
      >skončení cesty do nástupu do práce po dobu 8 hod. a
      >pokud tato doba spadala do prac. doby zaměstnance i
      >náhrada mzdy. Nyní tento § v novém ZP není. Dobrý den, zmiňujete návrat z pracovní cesty,začátek pracovní směny a nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami. K poslednímu pojmu: nejedná se o zaručený odpočinek mezi ukončením výkonu práce a zahájením práce, ale o odpočinek mezi dvěma směnami. Aby bylo možné trvat na dodržení tohoto odpočinku, muselo by se ve Vámi popisovaném případě jednat o řidiče z povolání, jemuž dle harmonogramu končila pracovní směna ve 3.30 hodin a do další měl nastoupit v 6.30 hod. Ani práce přesčas nemá na tento odpočinek vliv, a to z důvodu, že tato práce nikdy není součástí pracovní směny. V rámci připomínkového řízení k techn. novele ZP (nabyla účinnosti 1.1.08) bylo navrhováno, aby se jednalo o nepřetržitý odpočinek nikoliv mezi dvěma směnami, ale - jak jsem uvedla - mezi ukončením a zahájem výkonu práce. Mělo by být řešeno v rámci tzv. věcné novely. Vrací-li se zaměstnanec z pracovní cesty (a není řidičem z povolání), navíc není zřejmé, kdy mu (předcházející)pracovní směna skončila.

    • 21. 8. 2008 10:22

      baba (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      Děkuji, ale jestli jsem to tedy dobře pochopila, tak pracovník musí nastoupit do práce v 6.30, přestože se z opravy poruchy vrátil třeba v těch 3.30. Řidič z povolání to není, ale řízení vozidla mají jako referenti. To je teda opravdu dost tvrdý, když má svou pracovní dobu od 6.30 do 15.00. Potom třeba v 17.00 odjíždí na druhý konec republiky na opravu, řídí cestou tam, opravuje, řídí cestou zpět, vrátí se v 3.30 hod a na 6.30 by měl přijít znovu do práce. Teoreticky se tato situace může druhý den opakovat.

    • 21. 8. 2008 10:27

      VH (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      Je to tak, proto bylo tolik připomínek - zvláště v souvislosti s zrušením NV 108/1994 Sb. Na straně druhé by zaměstnavatel měl respektovat pravidla bezpečné práce a měl by ev. upravit harmonogram prac. směn (v zájmu zaměstnance i v zájmu svém).

    • 21. 8. 2008 11:08

      Anna (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      ***
      No jo, ale jak upravit harmonogram, když dopředu je těžké vědět kdy se co porouchá a kolik času bude potřeba na opravu... Ani jsem nepostřehla, že to ze ZP vypadlo, pracuju teď ve firmě, kde se takové situace nevyskytují. To se zas někomu něco povedlo...

    • 21. 8. 2008 11:22

      VH (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      Souhlasím s Vámi a vycházím z toho, že tento zaměstnanec je zřejmě vysílán na pracovní cesty - pak platí, že zaměstnavatel je povinen určit její podmínky mj. s ohledem na oprávněné zájmy zaměstnance - tímto oprávněným zájmem je zájem na době odpočinku, byť toto právo není výslovně takto zaručeno.

    • 21. 8. 2008 11:33

      pája (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      Já bych se držel § 101 a násl. ZP, byť tento problém neřeší konkrétně, ale povinost zaměstnavatele zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců , dále povinnost vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující prac.prostředí a zejména povinnost v § 102 odst. 3 - vyhledávat rizika, je ZP jasně dána. Pokud by zaměstnavatel trval na tom, že montér, který si navíc sám řídí služební vozidlo, přesto, že se vrátil ve 3 v noci, musí v 6,30 opět nastoupit a vyjet na další cestu, tak rozhodně nepostupuje v souladu s tím, co mu ukládá ZP. Navíc zaměstnanec musí s vysláním na pracovní cestu souhlasit, takže tam vidím i možnost odmítnout, pokud není schopen jako řidič jet na druhý konec naší malé republiky a tam ještě pracovat a pak se vracet zpět.
      Zaměstnavatel je povinen, nelze-li rozika odstranit, přijmout opatření k omezení atd. § 102 odst. 4. Čili zajistit dalšího pracovníka, který vyjede na poruchu nebo servis, pokud ten první není vhledem k popsanému stavu schopen bezpečně a bez problému vyjet, pracovat a vrátit se zpět. V případě prac.úrazu, dopr.nehody nebo podobné události, zaviněné únavou,nevyspáním, neodpočnutím zaměstnance na pokyn zaměstnavatele, by po takové kauze každý odborářský právník skočil a jsem přesvědčen, že by uspěl.

    • 21. 8. 2008 12:03

      baba (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      Ano, toto všechno zaměstnavatel ví a snaží se, aby další den jela jiná skupina. Ale jde o to, že i když pracovník, který se vrátí ve 3.30 ráno příští den nepojede na pracovní cestu, přesto bude muset přijít do práce na 6.30 a pracovat na dílně. Jde o to, zda to jde nějak legálně udělat, aby mohl, tak jako za existence NV 108 § 4, přijít do práce až na těch 11.30 a plat nebo mzda se mu nekrátila. Ono i na té dílně je nějaká zodpovědnost při práci, tak jak to udělat, aby to bylo v pořádku a zaměstnanec nebyl krácen. Teď to dělají tak, že místo přesčasu si vybírají náhradní volno, ale to se jim nelíbí. Ale zřejmě do doby té věcné novely to jinak nepůjde. Dík všem za reakce, hezký den

    • 21. 8. 2008 13:06

      pája (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      podobné události, zaviněné únavou,nevyspáním,
      >>neodpočnutím zaměstnance na pokyn zaměstnavatele, by
      >>po takové
      >>kauze každý odborářský právník skočil a jsem
      >>přesvědčen, že by uspěl.
      >
      >Ano, toto všechno zaměstnavatel ví a snaží se, aby
      >další den jela jiná skupina. Ale jde o to, že i když
      >pracovník, který se vrátí ve 3.30 ráno příští den nepojede
      >na pracovní cestu, přesto bude muset přijít do práce
      >na 6.30 a pracovat na dílně. Jde o to, zda to jde
      >nějak legálně udělat, aby mohl, tak jako za existence NV
      >108 § 4, přijít do práce až na těch 11.30 a plat nebo
      >mzda se mu nekrátila. Ono i na té dílně je nějaká
      >zodpovědnost při práci, tak jak to udělat, aby to bylo v
      >pořádku a zaměstnanec nebyl krácen. Teď to dělají tak,
      >že místo přesčasu si vybírají náhradní volno, ale to se
      >jim nelíbí. Ale zřejmě do doby té věcné novely to
      >jinak nepůjde. Dík všem za reakce, hezký den

      to snad by neměl být problém, o rozvržení PD rozhoduje zam-tel, takže může třeba vnitř.předpisem stanovit, že v takovém případě pozdního návratu bude další pracovní směna s nástupem např. v 11,00 hod., akorát, že by musel pracovat 8 hodin do večera. Nebo by to šlo možná řešit i nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou, neznám blíže podmínky, ale nevidím to beznadějně jako jedinou možnost čekat na nějakou novelu. Je v kompetenci zam-tele tento problém vyřešit a možnosti rozhodně jsou. Kdybychom s každou blbostí vymyšlenou našimi zákonodárci čekali, až ji milostivě upraví, tak by se asi živnost v tomto státě musel zastavit.Ale to je život.

    • 21. 8. 2008 15:18

      anonymous (neregistrovaný)

      Re: Nepřetržitý odpočinek mezi směnami
      Při představě, že narazíte na zaměstnavatele blba, tak je docela hrůza, že nemáte oporu v zákonu. Protože přijet ve dvě ráno ze služební cesty a jít do práce nebo si na vlastní úkor vzít volno je opravdu totální magořina. Ale tohle je snad věcí vlády, která to může upravit prachsprostým nařízením.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).