Dobrý den,
předpokládám, že se dotaz týká registrace k DPH. Vztahuje se na Vás § 94 odst. 11 zákona 235/2004 Sb., o dani přidané hodnoty.
Toto ustanovení říká:
Osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuzemsku, která poskytuje služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1, se stává plátcem dnem poskytnutí těchto služeb, pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby.
Prakticky to znamená, že poskytnete-li službu podnikateli se sídlem v jiném státě EU, okamžitě se stáváte plátcem s povinností registrace v ČR. Podle § 95 odst. 6 jste povinen do 15 dnů podat přihlášku k registraci.
Fakturujete-li tedy rakouské společnosti, je velmi pravděpodobné, že jste se již stal českým plátcem DPH. Faktury do Rakouska budete vystavovat bez DPH, jelikož daň (podle rakouských předpisů) přiznává odběratel. Daňové doklady, které vystavujete pro podnikatele se sídlem v EU, musí mít náležitosti uvedené v § 33 zákona o DPH.
Pokud by byl Vaším odběratelem občan-nepodnikatel (s bydlištěm v jiném státě EU) vystavujete doklady s cenou včetně daně na výstupu - obdobně jako v případě dodávek tuzemským subjektům.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2011 20:58
Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření, zda jsem povinen se registrovat na FÚ jako osoba podnikající v rámci EU a být plátcem DPH a dle jakého § či nikoliv. Obracím se na Vás, jelikož ani na Finančním úřadě mi nejsou schopni dát jednoznačnou odpověď.
Začínám s podnikáním na základě živnostenského listu, jedná se o živnost volnou - poskytování technických služeb. Poskytuji montáže na území ČR, vyjímečně - 1-2x do měsíce na území Slovenské republiky, přičemž úhradu za provedení montáží fakturuji rakouské společnosti. Mám sepsanou smlouvu o partnerství s českou společností, která je ale t.č. v likvidaci, a byla pobočkou té Rakouské, která mi nyní hradí faktury za provedené montáže. Neprovádím ani nákup ani prodej zboží, ani pro účely daných montáží, provádím pouze servis a montáž na základě objednávek. Jsem povinen se registrovat a být plátcem DPH? Za zodpovězení mého dotazu předem děkuji.
Dvořák