Manžel OSVČ -může na rodičovskou dov.?

• (neregistrovaný)

25. 8. 2008 9:29

Dobrý den, manžel byl v pracovním poměru do 06/2005. Od té doby je OSVČ, nemocenské si neplatí. Nyní jsem těhotná a zvažujeme varianty střídání v péči. Na mateřskou dovolenou (mám jít v prosinci) by už nemohl? A na rodičovskou dovolenou? Příp. měl by možnost výběru délky nebo je to podle toho co bych případně vybrala já? Mám příjem na čerpání RP ve zvýšené výměře. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2008 13:10

ija (neregistrovaný)

Re: Manžel OSVČ -může na rodičovskou dov
      Mateřská je dávka z nemocenského pojištění - pokud manžel neplatí, tak nemůže. Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory - může ji pobírat kterýkoliv z rodičů bez ohledu na výši příjmu, jediná podmínka je, aby dítě nechodilo do jeslí/školky déle než... teď nevím přesně kolik, ale to je ve vašem případě zatím nedůležité. Délku pobírání RP si může vybrat podle svého příjmu. Ne podle příjmu toho druhého.

• 25. 8. 2008 13:16

ls (neregistrovaný)

Ale když bych já začala čerpat RP, že si dám zrychlenou variantu, tak ji musíme oba dodržet, i kdyby jsme se vystřídali a já šla po roce dělat?

• 25. 8. 2008 14:15

ija (neregistrovaný)

Obávám se, že to nevím. Ale předpokládám, že to tak bude. Zkuste zapátrat třeba tady:
      http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp

• 25. 8. 2008 15:42

Jiřka (neregistrovaný)

Ale Vy přece klidně dál můžete pobírat rodičovský příspěvek, i když půjdete dělat. Nemusíte ho převádět na manžela. Podmínkou pro pobírání rod. příspěvku je jen to, že nebudete dítě dávat do školky na víc než 5 dní v měsíci (mladší 3 let) nebo na víc než 4 h denně (starší 3 let).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).