Re: Manžel OSVČ -může na rodičovskou dov
Mateřská je dávka z nemocenského pojištění - pokud manžel neplatí, tak nemůže. Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory - může ji pobírat kterýkoliv z rodičů bez ohledu na výši příjmu, jediná podmínka je, aby dítě nechodilo do jeslí/školky déle než... teď nevím přesně kolik, ale to je ve vašem případě zatím nedůležité. Délku pobírání RP si může vybrat podle svého příjmu. Ne podle příjmu toho druhého.
Obávám se, že to nevím. Ale předpokládám, že to tak bude. Zkuste zapátrat třeba tady:
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp
Ale Vy přece klidně dál můžete pobírat rodičovský příspěvek, i když půjdete dělat. Nemusíte ho převádět na manžela. Podmínkou pro pobírání rod. příspěvku je jen to, že nebudete dítě dávat do školky na víc než 5 dní v měsíci (mladší 3 let) nebo na víc než 4 h denně (starší 3 let).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 8. 2008 9:29
Dobrý den, manžel byl v pracovním poměru do 06/2005. Od té doby je OSVČ, nemocenské si neplatí. Nyní jsem těhotná a zvažujeme varianty střídání v péči. Na mateřskou dovolenou (mám jít v prosinci) by už nemohl? A na rodičovskou dovolenou? Příp. měl by možnost výběru délky nebo je to podle toho co bych případně vybrala já? Mám příjem na čerpání RP ve zvýšené výměře. Děkuji