Re: Nemocenské - náhrada
Pokud to bude platit mělo by to být takto:
1.-3. den nic
4.-14. den náhrada mzdy za pracovní dny (stejná jako u dovolené, tzn. daní se)
15. dne předáte podklady OSSZ a ta vyplácí nemocenské (bude se asi jednat o mzdový list, aby OSSZ měla z čeho vypočítat dávky).
Tento systém bude stejný pro malé i velké organizace, s tím, že snad pro malé org. by měla být nějakou dobu možnost výběru mezi starým a novým systémem.
Uvidíme, co s tím ještě udělají, do ledna se ještě může leccos změnit. Původně to mělo to platit už od 1.1.07, už to odložili 2x.
Teď vidím, že jsem tam napsala jednu blbost, výpočet této náhrady není jako u dovolené, je přesně podle nemocenského (tedy toho od 15. dne nemoci) s tím rozdílem, že se daní. Navíc zam-tel může stanovit vnitřním předpisem i vyšší náhradu.
Pročtěte si zákoník práce par. 192 zde na liště je znění platné od 1.1.09 - tam je to přesně popsáno.
Od ledna 2009 by se měla poskytovat za prvních 14 dnů pracovní neschopnosti zaměstnavatelem náhrada mzdy. Zůstává zachována karenční doba, náhrada mzdy náleží od 4. dne nemoci, a to ve výši 60 % průměrného výdělku (redukovaného obdobně jako při výpočtu nemocenského).
Od 15. dne se poskytuje nemocenské, a to v obdobné výši jako dnes.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 8. 2008 13:02
Prosím, jak bude vypadat náhrada od 1.1.2009, pokud zaměstnanec začne marodit a např. průměr pro PPV má 139,00 Kč/hod?
jAK POTOM NEMOCENSKÁ OD 15 DNE? pOŘÁD MI TO NENÍ JASNÉ.
dÍKY MOC, JSEM ZAČÁTEČNICE.