Re: Jednatel bez smlouvy a odměny
Jednatel nemusí pobírat žádnou jednatelskou odměnu. Pokud ji nemá smluvenou v mandátní smlouvě (nebo mandátní smlouva vůbec neexistuje), tak mu prostě žádnou jednatelskou odměnu nezúčtováváte. Pokud má pracovní smlouvu (která může být na jakýkoli druh práce, jen ne na jednatelství), pak pobírá mzdu a zúčtováváte mu mzdu. Může také být to, že by neměl ani pracovní smlouvu. Tím pádem byste mu nevypláceli vůbec nic, ani mzdu ani jednatelskou odměnu.
Tenhle stát je stejně zvláštní - na milion věcí musíme mít 2 miliony potvrzení,ale statutární orgán s právem podepsat se pod cokoli mi může ve firmě dělat třeba Křemílek s Vochomůrkou..bez jakékoli smlouvy..No každopádně moc díky za radu,přestávám to řešit jako problém..
Ale vždyť jeho právo jednat za firmu je přímo vepsáno na výpise z obchodního rejstříku. Proto je tam přece uveden jako jednatel, který za firmu odpovídá a jen on je oprávněn za ni jednat. Co byste ještě víc chtěla? Ve společenské smlouvě je navíc napsáno, jak jednatelé mohou jednat - zda oba zároveň nebo každý zvlášť... To, že mu nevyplácíte odměnu přece neznamená, že není jednatelem. To pouze znamená, že za své jednatelství nepobírá žádnou odměnu. Když angažujete jako jednatele Křemílka s Vochomůrkou, ti se prokáží průkazem totožnosti a výpisem z rejstříku trestů a budou zapsáni v obchodním rejstříku, budou za firmu jednat buď Křemílek, nebo Vochomůrka nebo oba zároveň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 8. 2008 14:06
Dobrý den,na výpisu z OR máme uvedeného jako jednatele zaměstnance,kterého moje předchůdkyně zavedla do mzdové agendy jako klasický PP na dobu neurčitou s funkcí ředitel společnosti.O jeho jednatelství nemám nikde žádnou smlouvu,šéfovou pers. odd. naší mateřské firmy mi bylo sděleno,že žádná smlouva není nutná.Nevyplácíme mu žádné odměny a ani ho ve mzdové agendě jako statutára vedeného nemám.Zacházím s ním tudíž co se odvodů a dalšího týče jako s normálním zaměstnancem.Je to tak v pořádku?Mě to přijde jako takový divný polostav-na výpise z OR jednatel je,ale ve mzdách vlastně není.Díky za všechny názory.