Jednatel bez smlouvy a odměny

• (neregistrovaný)

26. 8. 2008 14:06

Dobrý den,na výpisu z OR máme uvedeného jako jednatele zaměstnance,kterého moje předchůdkyně zavedla do mzdové agendy jako klasický PP na dobu neurčitou s funkcí ředitel společnosti.O jeho jednatelství nemám nikde žádnou smlouvu,šéfovou pers. odd. naší mateřské firmy mi bylo sděleno,že žádná smlouva není nutná.Nevyplácíme mu žádné odměny a ani ho ve mzdové agendě jako statutára vedeného nemám.Zacházím s ním tudíž co se odvodů a dalšího týče jako s normálním zaměstnancem.Je to tak v pořádku?Mě to přijde jako takový divný polostav-na výpise z OR jednatel je,ale ve mzdách vlastně není.Díky za všechny názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2008 14:15

Jana (neregistrovaný)

Re: Jednatel bez smlouvy a odměny
      máme jednatele, který je ve funkci ředitele, pobírá měsíční mzdu se všemi odvody SP a ZP, zálohy na daň. Jsme s.r.o.

• 26. 8. 2008 14:27

Markéta (neregistrovaný)

Já mám smluvně ředitele,který vykonává funkci jednatele (na což ale krom výpisu z OR nemám žádný podklad).Taktéž odvody,záloha, s.r.o.Máte Vy to jeho jednatelství uvedeno v nějaké smlouvě?

• 26. 8. 2008 15:17

Jiřka (neregistrovaný)

Jednatel nemusí pobírat žádnou jednatelskou odměnu. Pokud ji nemá smluvenou v mandátní smlouvě (nebo mandátní smlouva vůbec neexistuje), tak mu prostě žádnou jednatelskou odměnu nezúčtováváte. Pokud má pracovní smlouvu (která může být na jakýkoli druh práce, jen ne na jednatelství), pak pobírá mzdu a zúčtováváte mu mzdu. Může také být to, že by neměl ani pracovní smlouvu. Tím pádem byste mu nevypláceli vůbec nic, ani mzdu ani jednatelskou odměnu.

• 27. 8. 2008 11:21

Markéta (neregistrovaný)

Tenhle stát je stejně zvláštní - na milion věcí musíme mít 2 miliony potvrzení,ale statutární orgán s právem podepsat se pod cokoli mi může ve firmě dělat třeba Křemílek s Vochomůrkou..bez jakékoli smlouvy..No každopádně moc díky za radu,přestávám to řešit jako problém..

• 27. 8. 2008 23:33

Jiřka (neregistrovaný)

Ale vždyť jeho právo jednat za firmu je přímo vepsáno na výpise z obchodního rejstříku. Proto je tam přece uveden jako jednatel, který za firmu odpovídá a jen on je oprávněn za ni jednat. Co byste ještě víc chtěla? Ve společenské smlouvě je navíc napsáno, jak jednatelé mohou jednat - zda oba zároveň nebo každý zvlášť... To, že mu nevyplácíte odměnu přece neznamená, že není jednatelem. To pouze znamená, že za své jednatelství nepobírá žádnou odměnu. Když angažujete jako jednatele Křemílka s Vochomůrkou, ti se prokáží průkazem totožnosti a výpisem z rejstříku trestů a budou zapsáni v obchodním rejstříku, budou za firmu jednat buď Křemílek, nebo Vochomůrka nebo oba zároveň.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).