Re: Rod.přísp. a peněž. pomoc v jednom m
Nezdá se mi, že by se RP nekrátil...kde to najdu? To mi neříkejte,že za jeden den v měsíci dostanu např. 7600 RP a pak ještě 11000,- Kč PPM ?? Podle mě má přednost PPM a RP jen rozdíl, kdyby PPM byla menší, ale právě si nejsem jistá.
A dále mám tedy chápat, jak odpověděla Jiřka H, že si tato žena může vybrat, kdy půjde na mateřskou? Může ona tedy zvolit 8 týdnů před porodem?
To vše je mi stále nejasné. Děkuji
Vybrat si nemůže, nastupuje 6 týdnů před očekávaným dnem porodu, protože je na rodičáku. Rodičovský příspěvek je státní soc.dávka a paní jim musí nahlásit nástup na PPM, pokud jste velká organizace, začnete vyplácet PPM ode dne , který je 6 týdnů před očekávaným porodem.Málá posílá tuto žádost na OSSZ.
"Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci nárok na peněžitou pomoc v mateřství, peněžitou pomoc nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění."
Zákon o státní sociální podpoře 117/1995 Sb., § 30 b, odst.4.
tuto informaci Vám nejlépe zodpovědí na kontaktním místě (odkud rodič. příspěvek pobíráte) - mzdové účetní řeší vyplácení peněžité pomoci v mateřství, ale výše rodič. příspěvku pro mzdovou účetní (pro její práci) není až tak důležitá (jen snad, pokud nedosahuje peněžitá pomoc v mateřství výše alespoň 7600 Kč/měs., tak má zam-kyně možnost požádat o dorovnání rozdílu - ale to si musí zařídit ona sama, MÚ jí (na její žádost) vyplní tiskopisy, které obdrží na kontaktním místě
dojděte si na kontaktní místo, oznamte, že budete končit pobírání rodič. příspěvku- že budete pobírat peněžitou pomoc v mateřství
oni Vám dají tiskopis Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku, který předáte mzdové účetní k vyplnění a odevzdáte ho zpět na kontaktním místě
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 8. 2008 7:27
Dobrý den,
lze v jednom měsíci poskytnout obojí, když žena z rodičovské d. přechází na novou mateřskou dovolenou? Nebo má přednost peněžitá pomoc v mateřství? (má zaměstnavatele).
Prosím má možnost výběru, kdy půjde na mateřskou, tj. 6-8 týdnů? Vím, že některé nemají, např. když jsou v ochranné lhůtě nebo studentky, ale tady nevím....