Odpočet daně na děti

• (neregistrovaný)

19. 3. 2011 13:24

Dobrý den, žiji ve společné domácnosti s družkou se kterou mám jedno dítě. Ona má ještě dvě děti z předchozího vztahu ( svěřené ve své péči). Když jsem nastupoval 5.1.2009 do nového zaměstnání tak se mi účetní ptala na děti, že bych mohl uplatnit odpočet na dani, protože je přítelkyně momentálně na mateřské dovolené a tudíž na slevu nemá nárok. Chtěla doložit rodné listy, rozsudek o svěření dětí do péče družky. Všechno jsem jí dodal a začal pobírat slevu na všechny tři děti. Po dvou letech a vystřídání třech účetních mi bylo řečeno že jsem slevu na dani pobíral neoprávněně a podnik teď po mně chce vrátit zhruba 45000,- Kč. Mají na to vůbec právo? Já jsem nic špatného neudělal, jenom to co po mně chtěli. Umí někdo poradit co bych měl dělat?
    Děkuji za odpovědi Milan

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 3. 2011 10:31

bez přezdívky

Dobrý den,

1) Skutečností je, že na slevu na dani/bonus na dítě nemáte nárok, pokud jde o dítě družky, které nemáte soudně svěřeno do péče či není Vámi osvojeno.

2) Otázka je, jaká jsou Vaše práva a práva zaměstnavatele v okamžiku, kdy k chybnému uplatnění nároku došlo.
      Rozhodně zaměstnavatel nemá právo žádat po Vás vrácení částek v hotovosti či na účet. Má pouze právo srazit vám dodatečně daň, kterou Vám kvůli uplatnění daňového zvýhodnění dříve nesrazil. Toto jeho právo vyplývá z:

- § 38i odst. 2 zákona o daních z příjmů:

Plátce daně (= zaměstnavatel), který nesrazil u poplatníka daň ve stanovené výši, může ji dodatečně srazit, pokud neuplynulo od doby, kdy byla daň nesprávně sražena, 12 měsíců. Plátce daně, který nesrazil u poplatníka zálohu ve stanovené výši, může ji dodatečně za uplynulé zdaňovací období srazit nejpozději do 31. března následujícího roku. Daň včetně daně vyplývající z ročního zúčtování daňových záloh (§ 38ch), která nebyla sražena vinou poplatníka, může být spolu s příslušenstvím daně plátcem daně sražena do tří let od konce zdaňovacího období, v němž k nesprávné srážce došlo.

Zákon tady rozlišuje, zda daň nebyla sražena Vaší vinou či nikoliv. Předpokládejme, že nejde o Vaše zavinění, ale o chybu zaměstnavatele, tj. "plátce". Potom, pokud jde o rok 2009, již Vám nic srážet nemůže, pokud jde o rok 2010, může Vám daň dodatečně srazit nejpozději ve mzdě za březen 2011.

Dále se na Vaši situaci vztahuje speciální ustanovení přímo upravující odpočet na dítě:

- § 38i odst. 5 zákona o daních z příjmů

Pokud plátce daně poskytl poplatníkovi daňové zvýhodnění vyšší, než měl podle tohoto zákona, může dlužnou částku na daňovém zvýhodnění dodatečně srazit, pokud neuplynulo 12 měsíců od doby, kdy bylo daňové zvýhodnění nesprávně poskytnuto.
      Pokud k neoprávněnému daňovému zvýhodnění došlo vinou poplatníka, může být dlužná částka na daňovém zvýhodnění spolu s příslušenstvím plátcem daně dodatečně sražena ve lhůtě do 3 let od konce zdaňovacího období, v němž k neoprávněnému daňovému zvýhodnění došlo.
      Pokud plátce daně ve zdaňovacím období poskytl poplatníkovi měsíční daňové zvýhodnění vyšší, než měl podle tohoto zákona, může dlužnou částku na daňovém zvýhodnění dodatečně srazit nejpozději do 31. března následujícího kalendářního roku.

Budeme-li se držet předpokladu, že k chybě došlo vinou zaměstnavatele, opět zde platí možnost dodatečné srážky daně za minulý rok ve lhůtě nejpozději do 31. března t.r. Pokud Vám zaměstnavatel nesrazí dlužnou daň ve mzdě za březen, v dalších měsících už na to nemá právo.

Ještě jednou zdůrazňuji, že zaměstnavatel rozhodně nemá právo (a to ani v případě, že k chybě došlo vinou zaměstnance), chtít po Vás přímé vrácení jakékoliv částky vyplývající z chybně uplatněného odpočtu. Může Vám ji pouze dodatečně srazit, a to v uvedené lhůtě.

S přátelským pozdravem a přáním úspěšného vyřízení této záležitosti

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).