Hlavní navigace

Oprava výměnným způsobemXnová investice

  • (neregistrovaný)

    28. 8. 2008 12:19

    Firma pořizuje nové strojní zařízení....ve smlouvě je napsáno "Generální oprava výměnným způsobem"...v praxi to znamená, že firma si odveze původní stroj a přiveze nový...pro mě jako účtaře je to jasné - vyřazení starého stroje a investice(pořízení nového)...žádná oprava,žádná režie....prosím o potvrzení. jsou totiž snahy vedení to dát jako opravu...
    A dále, jak s fakturací, když firma nám dá slevu za to,že si odveze ten původní ? Naše faktura za prodej starého stroje a jejich faktura za nákup nového, započíst a zbytek doplatit, nebo lze i tak,že firma nám bude fakturovat už nižsí cenu,kde bude zohledněno to,že si odvezou starý ? Bude to pak vyřazení prodejem(když cena bude 0,protože je již zohledněna v nižší ceně za nový stroj), nebo to bude vyřazení likvidací ?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 8. 2008 13:13

      anonym (neregistrovaný)

      Re: Oprava výměnným způsobemXnová invest
      Oprava výměnným způsobem
      Za opravu je možné považovat vedle oprav jeho jednotlivých částí i opravu výměnným způsobem, kdy se některé opotřebované nebo poškozené části, agregáty či montážní skupiny věci nahrazují novými nebo opravenými (např. montáž jiného motoru stejného typu, výměna nápravy, výměna krytu).
      Za opravu z účetního a daňového pohledu však nelze považovat tzv. opravu výměnným způsobem celé věci. Tento způsob opravy probíhá tak, že majitel např. stroje při jeho předání do opravy obdrží od opravárenského podniku obratem jiný stroj po opravě. Nedostane opravený svůj stroj, ale úplně jiný.
      Pak se jedná o prodej poškoteného DHM a nákup jiného staršího funkčního DHM (samozřejmě při ceně vyšší jak 40000,00 Kč). Závazek a pohledávku z této transakce lze započíst.
      Náklady na opravy jsou při daňové kontrole zpravidla objektem zvýšeného zájmu finančního úřadu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).