Re: Dědictví
Ano Otec má pouze dvě děti z prvního manželství. Jeho nová manželka nemá žádné děti.
pokud je to jeho jediný majetek nesmí vás opomenout dle zákona.Jedině že by jí to daroval za živa.To si může se svým majetkem nakládat jak chce.Ale podle zákona budete dědit všichni jeho děti a manželka rovným dílem jakékoliv děti všechny které má.Kdyby sepsal závět musíte dostat alespoň to co máte ze zákona jinak je závět neplatná.
§ 479
Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.
Prosím o radu, otec žije s moji nevlastní matkou v družstevním bytě.
jak je to v případě dědictví bytu. Dědí pouze manželka a nebo i jejich děti? děkuji
chápu dobře, že otec je ženat.Podle zákona v první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner každý z nich stejným dílem.
Ano Otec má pouze dvě děti z prvního manželství. Jeho nová manželka nemá žádné děti.
Co by se stalo, kdyby otec odkázal družstevní byt své druhé manželce. Ta nemá žádné děti... komu by byt připadl po její smrti?
pokud je to jeho jediný majetek nesmí vás opomenout dle zákona.Jedině že by jí to daroval za živa.To si může se svým majetkem nakládat jak chce.Ale podle zákona budete dědit všichni jeho děti a manželka rovným dílem jakékoliv děti všechny které má.Kdyby sepsal závět musíte dostat alespoň to co máte ze zákona jinak je závět neplatná.
Děkuji to je vcelku jasné.
Tak mě teda ne. Já myslela, že družstevní byt patří družstvu, tak jaképak dědictví??
No tak se dědí ten podíl, ne konkrétní byt.
Díky paní Jiřko, omylem jsem přehlédla že se jedná o družstevní byt, ale podstata dědení je stejná o co asi tazateli nejvíce šlo.Díky
To asi ano, jenže tam je zase problém s nájmem. Společný nájem družst. bytu může vzniknout jen mezi manželi. Takže se to pak stejně musí nějak vyřešit.
Podle mého názoru nelze za života manželů a trvání jejich manželství "způsobit", že se členem družstva a nájemcem družstevního bytu stane jen jeden z nich - vadí tomu zákon a obvykle také Stanovy družstva. Dědí se sice podíl v družstvu, ten ale nelze mezi společnými členy družstva (což jsou manželé) za života převádět. Otázkou je, zda by šlo Notářským zápisem zúžit SJM o družstevní podíl - přes poměrně letitou praxi jsem se s tímto dosud nesetkal...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 8. 2008 10:30
Prosím o radu,
otec žije s moji nevlastní matkou v družstevním bytě. jak je to v případě dědictví bytu. Dědí pouze manželka a nebo i jejich děti?
děkuji