Hlavní navigace

Vyrazeni majetku

  • (neregistrovaný)

    29. 8. 2008 12:19

    dobry den, k 31/07/08 jsme vyradili DHM, duvodem byl prodej tohoto majetku za domluvenou cenu.
    Prosim muzete mi pomoci se spravnym zauctovanim a dale jak se v takovem pripade odviji odpisy z hlediska ucetniho, danoveho a IFRS? Ucetne by odpis jiz v 7.mesici nemel probehnout, danove se resi na konci roku a to sice pomernou casti - tedy do 31/07/08? A IFRS to je mi zatim zahadou :( muze mi prosim nekdo znaly poradit, jak se s tim vyporadat? mockrat dekuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2008 18:45

      bubu (neregistrovaný)

      Re: vyrazeni majetku
      K 31/07/08 jsme vyradili DHM, duvodem byl prodej tohoto majetku za domluvenou cenu. Prosim muzete mi pomoci se spravnym zauctovanim a dale jak se v takovem pripade odviji odpisy z hlediska ucetniho, danoveho a IFRS? Ucetne by odpis jiz v 7.mesici nemel probehnout, danove se resi na konci roku a to sice pomernou casti - tedy do 31/07/08? A IFRS to je mi zatim zahadou.

      Z hlediska účetního se účetní odpisy odvíjejí tak, jak to máte popsáno ve Vašich účetních směrnicích. Zpravidla účetní jednotky postupují tak, že první účetní odpis účtují v měsici, kdy majetek zařadí do užívání a v měsíci, kdy majetek vyřadí z užívání již za tento měsíc účetní odpisy neúčtují. Já osobně se domnívám, že i v měsíci vyřazení by bylo možno účetní odpis provést, pokud byste to tak měli popsáno v účetních směrnicích, protože ani tímto postupem byste se, dle mého názoru, nedostali do rozporu z žádným ustanovením zákona o účetnictví, ani vyhlášky 500/2002 Sb.
      Z daňového hlediska u majetku, který měl daňový subjekt v evidenci na začátku roku, ale v průběhu roku jej prodal, může si uplatnit 1/2 daňového odpisu.

      Popis účtování:
      1. Zůstatková účetní cena vyřazovaného majetku MD541 Dal 082
      2. Vyřazení majetku z evidence v pořizovací ceně MD 082 Dal 022
      3. Faktura za prodej (prodejní cena) MD 311 Dal 641

      O daňovém odpisu samozřejmě neúčtujete, ten se projeví jen v daňovém přiznáni.

      Co je IFRS bohužel nevím, takže s tím Vám neporadím.

      Hezký den přeje
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).