Hlavní navigace

Zaměstnanecká výhoda a nemoc

  • (neregistrovaný)

    29. 8. 2008 14:32

    Během mé nemoci (6 měsíců) mi zaměstnavatel dál poskytoval benefit - úhradu poloviny jízdného na MHD. Nyní to po mě chce vrátit. Má na to právo? Musím mu to vrátit? Půjdu i do sporu, zpatky už se tam totiž asi nevrátím. Předem děkuji za odpověď.
    A jak je to např. se špatně vyplacenou (vyšší) mzdou? Taky se to musí vrátit?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2008 16:49

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: zaměstnanecká výhoda a nemoc
      Co se týká toho benefitu, tak bych řekla, že vrátit byste to měl(a), protože by to mohlo být hodnoceno jako neoprávněné obohacení. Kdyby došlo ke sporu, tak sice můžete namítnout, že to bylo přijato v dobré víře, ale pak by soud posuzoval, zda tam opravdu ta dobrá víra byla, čili zda jste mohla či nemohla vědět, že Vám vyplácí neoprávněně. Podle mně jste to vědět mohla, protože v době nemoci jste kvůli práci MHD nejezdila. Ale jak by skutečně soud rozhodl, to nevím.
      Co se týká té vyšší mzdy - totéž.
      Ovšem uvědomte si, že chybu možná udělala mzdová účetní a pokud peníze, které Vám vlastně nepatřily, nevrátíte Vy, bude to muset zatáhnout ona.

    • 29. 8. 2008 23:06

      stařena (neregistrovaný)

      Re: zaměstnanecká výhoda a nemoc
      Dodatek k přeplatku mzdy: pokud přeplatek nastal maximálně před 3 měsíci, strhne Vám ho mzdová účetní v následující výplatě automaticky, bez Vašeho souhlasu. Na to má právo. Jinak, bohužel, potřebuje Váš souhlas. A pokud Vy nebudete souhlasit, protože jste si v dobré víře myslela, že Vám ty peníze patří, musí to, mzdovka zaplatit ze svého. Takže je na Vás, jak se zachováte. Každý občas chybuje, mzdovce vůbec nezávidím. Jednejte, jak uznáte za vhodné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).