Hlavní navigace

Nárok na dovolenou v nepřetržitém provoz

  • (neregistrovaný)

    31. 8. 2008 19:01

    Nastoupila jsem do nového zaměstnání kde je nepřetržitý provoz.
    Pracuji tam 14 dní a dnes jsem se dozvěděla, že v nepřetržitém provozu mám nárok jen na 10 dní řádné dovolené v kal. roce. 5 dní dávají celopodnikově a zbytek jen v nejnutnějších případech.Máme 12-ti hodinové pracovní směny. Pracuji 3 dny po dvanácti hodimách, potom mám dva dny volna a potřebuji vědět zda je to správné dle ZP.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 8. 2008 20:07

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Nárok na dovolenou v nepřetržitém pr
      Pokud není práce rozvržená do 5ti dnů v týdnu, není nárok na dovolenou stejně jako u těch, kteří pracují 5 dnů v týdnu. Dovolená se přepočítává: počet směn, které má ten zaměstnanec plánované na celý kal. rok x počet týdnů dovolené ( 4 nebo 5) : 52,14 (což je průměrný počet týdnů v roce). Vyjde počet dní dovolené pro toho pracovníka na rok. Takže místo 20 jich vyjde jen 15 nebo 10. Řádnou dovolenou zaměstnanec čerpá ve dnech, kdy měl mít směnu a den dovolené je proplacen tolika hodinami, kolik měla v tom dni činit směna. Např. v týdnu máte mít směnu v úterý 12 h a čtvrtek 12h. Budete celý týden doma, ale z dovolené se Vám odečtou jen 2 dny, protože jste ji vlastně čerpala jen v útěry a ve čtvrtek, Dostanete zaplaceno 2 x 12 h (nebo 11,5, pokud v těch 12ti hodinách je jindy přestávka).

    • 31. 8. 2008 21:49

      anonymous (neregistrovaný)

      Re: Nárok na dovolenou v nepřetržitém pr
      Ono je to celé nějaké divné: co znamená, že pracuje 3 dny po 12ti hodinách a potom 2 dny volna? Protože potom by měli těžké přesčasy. Také informace, že zbytek dovolené jenom v nejnutnějších případech.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).