Re: DPP - špatně odvedená daň
pokud jste odvedla na účet srážkové daně, tak byste měla požádat na FÚ, aby to převedli na účet zálohové daně (jinak budete mít dluh na zálohové dani, tj. mohlo by narůstat penále apod.)
nyní budete srážet a odvádět tak, jak se má
tzn. při nepodepsaném daň. prohl.: do 5000Kč/HM/měs. = srážková daň, nad 5000Kč/HM/měs. = zálohová daň
"plavat" to nechat nemůžete, protože na to při kontrole přijdou a mohli by Vám napočítat penále, že jste neodvedla na správný účet - a letos již není žádný problém s výpočtem (jen požádáte, aby to převedli na jiný účet)
ano, musíte si v programu navést správný kód danění
Vystavíte mu na konci roku (když u Vás ještě bude pracovat) Potvrzení o zdanitelných příjmech - on bude muset podat daň.přiznání na FÚ (protože má souběh příjmů, tak mu nebude moci provést RZ zam-tel)
do toho potvrzení uvedete jen příjmy, které byly daněny zálohovou daní (srážková daň je konečná, tak tento příjem, takto daněný ,se do tohoto potvrzení neuvádí - pro FÚ)
formulář je běžně ke stažení na internetu, nebo použijete ten, co Vám vyjíždí z programu (s největší pravděpodobností máte možnost ho ve svém mzdovém programu vytisknout)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2008 7:35
Dobrý den,
brigádník u nás pracoval v 7/2008 na DPP, nepodepsal prohlášení - ale neuhlídala jsem výši jeho příjmu - měl 7000,--, ale já mu strhla srážkovou daň, ne zálohovou...
Co byste mi poradili?
A když má teď další dohodu na 8/2008 (opět bez prohlášení) - kdyby měl vyšší příjem než 5000 - mám plynule přejít na zálohovou daň?
Díky moc!