Hlavní navigace

Minimální mzda

  • (neregistrovaný)

    1. 9. 2008 10:40

    Může zaměstnavatel dát minimální mzdu servírce? A co vedoucí provozu? Pracují na krátký a dlouhý týden, takže když na ně vyjde sobota a neděle popř. svátek mají nárok na příplatek že? Do jaké skupiny prací by měli být zařazeni. Dík za rady.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 9. 2008 11:59

      xy5 (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda
      servírka i vedoucí provozu nemohou mít minimální mzdu - musí mít nejméně zaručenou mzdu (jakou, to nevím, snad napíše někdo jiný - ale rozhodně je to mnohem více než minimální mzda)
      příplatky dané Zák.práce (přípl. za sobotu, neděli, noční, přesčasové, přípl. za práci ve svátek - to musí dostat navíc) i když si vybere za práci v sobotu, neděli náhradní volno, tak ten příplatek dostat musí

    • 1. 9. 2008 12:19

      nováček (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
      Zaměstnavatelé stále se snaží těmto profesím dávat minimální mzdu, ale podle zákona to již není možné a musí jim dát mzdu podle zařazení do skupiny prací . Je to tak? Kam tedy správně zařadit servírku a kam vedoucí provozu v restauraci? Děkuji.

    • 1. 9. 2008 13:19

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
      Podívejte se na Přílohu k nařízení vlády 567/2006. Někdo tady psal, že se dá najít i s příklady prací např. na stránkách MPSV.

    • 1. 9. 2008 14:24

      nováček (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
      Našla jsem, že servírka snad 3,skupina a vedoucí provozu 4. skupina. Znamená to tedy , že zaměstnavatel jim musí dát hrubou mzdu 3 - 9800,- Kč a 4 - 10800,- Kč????Je to ještě dané kolektivní smlouvou nebo firemními předpisy??? Co se stane když jim dá jen 8000,- Kč?

    • 1. 9. 2008 16:27

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
      Nezkoumala jsem, zda je máte správně zařazené, pokud ano, tak to znamená, že celoměsíční hrubá mzda servírky na plný úvazek musí být nejméně 9800. Je to prostě nejnižší zaručená mzda, kterou musí člověk na plný úvazek, zařazený do 3. skupiny dostat, bez příplatků (noční, přesčasový, víkendový) - ty jsou pak navíc. 8000 Kč hrubého za celoměsíční práci na plný úvazek může dostat jen pracovník zařazený do 1. skupiny, tzn. jednoduché a pomocné práce.

    • 2. 9. 2008 8:56

      MilušeA (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
      Při kontrole (např. na základě udání zaměstnanců) můžete
      dostat pokutu z inspektorátu práce za nedodržení zaručené
      mzdy a není to o pár tisících.

    • 2. 9. 2008 15:28

      p. (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
      mám teda asi blbý dotaz, těmito tabulkami, resp.třídami o min.mzdě pro danou profesi se musí řídit i soikromník??Co si budeme nalhávat, dnes má spusta lidí minimální mzdy, aby soukromník ušetřil na daních a odvodech a zybtek zaměstnancům doplácí bokem..

    • 2. 9. 2008 17:17

      xy5 (neregistrovaný)

      Re: Minimální mzda snad pani Jiřka?
      zaručená mzda je pro všechny zaměstnance, tedy se týká i Vás.
      Zaměstnancům musíte platit minimálně zaručenou mzdu + navíc veškeré příplatky, které jsou zákoníkem práce dané (tj. za sobotu a neděli, noční příplatek, přesčasový, za práci ve svátek, za ztížené prac. prostředí)
      pokud toto nedodržujete, tak si koledujete o velký malér, neboť stačí 1 zam-ec, aby si postěžoval na příslušných místech, kontrolu máte nato šup a pokuty se nepočítají na tisíce, ale jde nejméně o desetitisíce, příp. statisíce (a ty kontroly mohou přijít i samy od sebe)
      nakonec stejně budete muset vše doplatit
      jde také o to, že zam-ec pokud bude dlouhodobě nemocen a bude mít vyměřenou nemocenskou jen z oficiálního (tedy nízkého) příjmu, tak se mu to jistě líbit nebude (to ho budete doplácet také?)
      a co teprve, až mu bude vyměřen důchod (pozor, nemusí se vždy jednat jen o starobní, může jít i o částečný, plní, pozůstalostní)- co když potom podá žalobu, že jste ho platil neoprávněně jen za minimální mzdu? Asi těžko někde budete prohlašovat, že jste jim něco dával bokem - to byste si možná přidělal ještě víc problémů. Nevím, zpracovávám mzdy ve velké organizaci, kde se musí podle Zákoníku práce vše platit (nic bokem), ale vím z doslechu, že se tyto praktiky u některých zam-telů dělají (ale jen do té doby, než nastane první problém)
      takže to zvažte, případně se podívejte do historie dotazů - zrovna takovýto případ po kontrole (co se má jak doplácet), se tu během letošního léta řešil

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).