Hlavní navigace

Prodej auta, které máme na úvěr

  • (neregistrovaný)

    2. 9. 2008 7:59

    Dobrý den, mohl by mi prosím někdo z vás vysvětlit, jak se zhruba postupuje při prodeji osobního auta, které jsme si pořídili na úvěr - který stále ještě splácíme? Je to stejné jako při cessi u leasingu? Závazky z úvěru lze přenést na nového člověka a my si uplatníme do nákladů pouze část příslušných odpisů?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 9. 2008 9:23

      právník (neregistrovaný)

      Re: Prodej auta, které máme na úvěr
      Auto koupené "na úvěr" je vaše, takže ho můžete klidně prodat komu chcete. Úvěr však budete muset dál splácet anebo splatit - záleží na podmínkách sjednaných s věřitelem úvěru. Váš dluh/závazek u banky může převzít někdo jiný, třeba zrovna kupující auta, musí s tím ale věřitel úvěru souhlasit (jinak mu dál dlužíte vy).

    • 2. 9. 2008 10:39

      jirina.j (neregistrovaný)

      Re: Prodej auta, které máme na úvěr
      no a pokud by tedy přešel úvěr na něj, mohlo by to být jen za poměrnou část nevyužité akontace, nebo bychom měli požadovat "něco" navíc, myslím aby to bylo danově nenapadnutelné. děkuji

    • 3. 9. 2008 9:47

      právník (neregistrovaný)

      Re: Prodej auta, které máme na úvěr
      Váš závazek (dluh) z úvěru u věřitele je jasný, přesně daný a doložitelný; Vy jej započtete oproti kupní ceně (auto prodáváte za 300, nesplacený zůstatek úvěru činí 100, na účet dostanete od kupujícího 200). "Hýbat" tedy můžete jen s kupní cenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).