Re: potvrzení dobropisu - nejsem plátce
Dobrý den,
pokud nejste plátce DPH, nevystavujete na prodej daňový doklad a k opravě původního plnění nevystavujete ani daň.dobropis, nevztahuje se tedy na Vás § 42/4/a ZDPH. Toto by nebylo třeba ani v případě, že Vy byste byla plátcem vystavujícím daň.dobropis a kupující neplátce. Stát tímto ustanovením jenom hlídá, aby si ve stejném období snížil jeden plátce daň.povinnost a druhý nárok na odpočet.
Vystavíte normálně fakturu bez DPH s mínusem (někdo tomu říká účetní dobropis, ale oficiálně takový doklad neexistuje) - je to storno doklad - a to buď částečné nebo úplné storno, datum účetního případu je dnem uznání reklamace. Potvrzené to z důvodů, které jsme Vám uvedl v předchozím komentáři mít nemusíte - žádný právní předpis nic takového nevyžaduje.
A když prodávám zboží neplátci, tak musím uvést DPH a zaplatím jej FÚ a když pak tomu samému odběrateli (neplátce) vystavím dobropis, tak nevím, proč bych nemohla fakturovat s DPH, které nám FÚ vrátí? .. nebo se mé myšlenky ubírají špatným směrem?
Jistě máte pravdu, já také netvrdím, že nevystavujete daň.dobropis jako opravu základu daně - to samo ano, jen pokud ho vystavujete neplátci, nemusíte prokazovat jeho doručení dle uvedeného § 42/4/a. Paní Eliška se ptala na to doručování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 9. 2008 11:19
Dobrý den,
mám internetový obchod. Zákazník mi vrací zboží ve 14denní lhůtě. Vystavím dobropis. Musím si ho od něj nechat před odesláním peněz potvrzovat, když nejsem plátce DPH???
Děkuji za pomoc.
Eliška