Hlavní navigace

Rodičovká, práce, jesle

  • (neregistrovaný)

    2. 9. 2008 12:05

    Dobrý den,
    ted od září nastupuji rodičovskou dovolenou. Chtěla bych u svého zaměstnavatele na stoupit na 4 hodiny. Mohu dítě dávat do jeslí, aniž bych přišla o rodičák? A kdyžtak na jak dlouho denně popřípadě týdně? Musím mít sepsanou jinou smlouvu u zaměstnavatele nebo jak to mám vyřešit? Děkuji Marta.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 9. 2008 12:13

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: rodičovká, práce, jesle
      Tak za prvé: pokud se po mateřské vracíte do své práce na své místo (byť třeba na zkrácený úvazek) , pak vlastně na rodičovskou dovolenou nenastupujete. Rod. dovolená je název volna u zaměstnavatele a rodičovský příspěvek je název státní dávky, jedno s druhým nesouvisí. Můžete pracovat a vydělávat nebo pobírat nemocenské dávky nebo být doma, přičemž pobírání rodičovského příspěvku to neovlivní. Pobírání rod. příspěvku je podmíněno tím, že dítě mladší tří let nebudete dávat do předškolního zařízení na víc než 5 dní v měsíci a dítě starší 3 let na víc, než 4 h denně nebo 5 dní v měsíci na celý den.
      S tou prací to lze udělat i tak, že v tom prac. poměru, ve kterém jste pobírala mateřskou nastoupíte na rodičovskou dovolenou, ale se zaměstnavatelem smluvíte jiný pracovní poměr nebo dohodu, ve které budete pracovat. Ale muselo by se jednat o jiný druh práce, než máte v tom prvním prac. poměru. Ale pokud to dítě je mladší 3 let, pak tu podmínku nedávat ho víc než 5 dní v měsíci do jeslí musíte dodržet, jinak rod. příspěvek nenáleží.

    • 2. 9. 2008 14:09

      Marta (neregistrovaný)

      Re: rodičovká, práce, jesle
      Děkuji moc a moc za rady. Zřejmě to dopadne tak, že sjednáme dohodu a budu malýho dávat do jeslí na těch 5 dní v měsíci. Je mu teprve rok. Tak hezký den a ještě jednou děkuji. Marta.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).