Re: studium při zaměstnání-dáse dát do n
Dobrý den,
pro zaměstnavatele jsou to nedaňové náklady.A pro zaměstnance je tento příspěvek příjmem, který musí zdanit, jsou ale případy kdy je to prl zaměstnance osvobozeno.Péče zaměstnavatele o odborný růst svých zaměstnanců je u nich osvobozena od daně pouze tehdy, jestliže nedochází ke zvýšení kvalifikace.Co to tedy znamená, zákoník práce rozlišuje 2 pojmy :
A-prohloubení kvalifikace - OSVOBOZENO - školení, jazykové kurzy, nesmí být ukončeno závěrečnou zkouškou!!!
B-zvýšení kvalifikace - čili studium, které je zakončeno závěrečnou zkouškou!!!studium např.VOŠ,VŠ je NEOSVOBOZENO.
Pokud se Vám zaměstnavatel rozhodne tedy přispět na studium při variantě B zvýšení kvalifikace, je to tedy možné za následujících podmínek zdaňování závislé činnosti par.24 odst.2) písm j bod 5 - musí Vám to být dáno jako nepeněžní plnění, zaměstnavatel si vytvoří vnitropodnikovou směrnici na tento paragraf, daňově to nemá v nákladech a zaměstnance to musí dodanit!! ve mzdě, a to v celkové výši příspěvku v měsíci kdy byla částka poskytnuta zaměstnavatelem
Jak jsem napsala, nesmí to být ukončeno závěrečnou zkouškou a nesmí se jednat o zvýšení kvalifikace, o jaký kurz se přesně jedná??Jelikož kurz také může být ukončen závěrečnou zkouškou, na základě kterého získate Osvědčení.
jedná se o bakalářský kurz na všb v Ostravě - 2 roky je dálkově. Měla bych získat osvědčení na základě vykonaných zkoušek . 3 roke je zdarma . Já pracuju ve firmě a dělám účetnictví, faktury , personalistiku . a ten obor je účetnictví a daně .
Shodou okolností jsem na tom úplně stejně, jak pracovně, tak se studiem, i stejné obory..ale v tomto případě se skutečně jedná o kurz na VŠB a jsou tam vykonané zkoušky, takže tak jak jsem psala viz. výše.Pro zaměstnavatele , sice Vám může přispět, ale pro něj by to byl nedaňový výdaj a pro Vás nepeněžní příjem, který musíte dodanit..otázka je jak k tomu přistoupí zaměstnavatel..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 9. 2008 9:00
Dobrý den , Budu studovat na VŠ dálkově . Jedná se o rozšíření mé kvalifikace pro výkon mé práce. Dá se to dát do nákladů firmy ??? děkuji