Re: Jak správně účtovat drobný HM?
Ano, časem se vedl drobný majetek přes 112, ale to už nyní neplatí, do 40.000,- je to prostě roční náklad, tudíž na 501, nevím proč rozlišujete PC na 3 roky. Samozřejmě, pokud rozhodne vedení, že budete odepisovat i majetek s nižší hodnotou než je 40.000,- je to možné. Mělo by to mít nějaký soulad během celého roku.
Takže, když pořídíme majetek v hodnotě např. 39 900 Kč, můžu celou částku dát klidně rovnou do nákladů? Nic odepisovat nebudeme. Jen ho povedu papírově v evidenci DHM. Ok? Časově jsem rozlišovala, protože mi přišlo divné, že počítač budeme používat třeba 10 let, ale můžu dát celou částku pořízení do nákladů hned při nákupu. Díky
Asi je to blbost, ale přišlo mi vhodné, užívání DHM, který budeme používat déle, časově rozlišit. Teď si uvědomuju, co budu dělat s tou částkou časově rozlišenou? Jsou to faktury z loňska, cca 100 000 Kč. Náklad letošního roku to zřejmě není. Budu to muset odepsat nedaňově? Děkuju za každou radu, nemám tolik zkušeností, ani se s kým poradit.
budete to muset letos nedaňově odepsat, protože to opravdu není náklad letošního roku....
máte možnost:
1) pokud budete vše nad 40.000 Kč dávat do majetku, tak budete účtovat 042 x 321 (zařazení 022 x 042...), ročně budete odepisovat 551 x 082
"majetek" do 40.000 budete pořizovat přímo do nákladů, 501 a akorát si povedete její evidenci
2) můžete si směrnicí určit, že např. majetek:
od 0 - 10.000 budete účtovat přímo přes náklady (501 x 321)
od 10.000 - 40 000 drobný majetek a účtujete 042 x 321 (zařazení 022.900 x 042), a můžete si sami rozhodnout, jak dlouho budete odepisovat (já mám stanoveno 24 měsíců), takže roční odpis bude 551 x 082.900....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 9. 2008 10:33
Dobrý den, prosím o konzultaci, zda postupuju správně. V odpisovém plánu máme, že DHM je do PC 40 000 Kč. Od r. 2004 (teď nevím, zda je to přesně) se o DHM účtuje jako o zásobách. My účtujeme zásoby způsobem B, tedy rovnou do spotřeby. Je vhodné, aby DHM byl časově rozlišen? Příklad: Pořídili jsme počítač za 20 000. Je to drobný majetek, řídím se dobou odpisování dle ZDPř a 3 roky ho povedu na účtu Nákladů příštích období, poté zaúčtuju do spotřeby. Je to takhle možné? Díky za reakce