Re: DPP a povinnost podat daň. přiznání?
No tak pokud nikde jinde nedela, tak nechapu, proc si slevu neuplatnuje porad u vas. kdyz je to vic jak 5tis, tak je to dan zalohova, takze danove priznai si budemuset podat a uplatni si celou slevu, takze mu FU vrati, takze by se sidil.
Zažádá si u posledního zaměstnavatele v roce (tedy u vás) o vyúčtování daně.
nechci se přít - ale mám takový dojem, že už tato možnost (zpětného dopodepsání) byla zrušena, protože to dělalo velké problémy mzdovým účetním (určitě se ale o tom mluvilo, pokud tato možnost zrušena byla, tak je to uvedeno v Zákoně o daních z příjmů)
snad má někdo nastudováno a buď potvrdí nebo vyvrátí (každopádně je ještě dost času to nastudovat)
>>>>>Dobrý den, možná mám zcela banální dotaz, ale chci se
>>>>>ujistit, že postupuji správně. Máme pána na DPP
>>>>>(dohoda na cca 4 měsíce, dodržen limit 150 h ročně -
>>>>>celkově
>>>>>si vydělá 25 000 - 30 000,- Kč).První měsíc
>>>>>nepodepsal
>>>>>prohlášení (výdělek 10000,- Kč, daň zálohová, žádná
>>>>>sleva). Další měsíc už prohlášení podepsal, takže
>>>>>opět
>>>>>daň zálohová, ale už uplatněná sleva na poplatníka.
>>>>>Bude si muset příští rok podávat daňové přiznání?
>>>>>Kromě
>>>>>DPP u nás tento rok žádný výdělek nemá a nikde jinde
>>>>>nedělá.
>>>>
>>>>Zažádá si u posledního zaměstnavatele v roce (tedy u
>>>>vás) o vyúčtování daně.
>>>
>>>Zaměstnanec může podepsat dodatečně prohlášení za
>>>první měsíc a potom mu můžete udělat roční vyúčtování
>>>daně.
>>
>>nechci se přít - ale mám takový dojem, že už tato
>>možnost (zpětného dopodepsání) byla zrušena, protože
>>to
>>dělalo velké problémy mzdovým účetním (určitě se ale
>>o
>>tom mluvilo, pokud tato možnost zrušena byla, tak je
>>to
>>uvedeno v Zákoně o daních z příjmů)
>>snad má někdo nastudováno a buď potvrdí nebo vyvrátí
>>(každopádně je ještě dost času to nastudovat)
>
>
>Tato možnost zrušena nebyla, i v nových tiskopisech
>vzor č. 18 jsou na toto dopodepsání kolonky.
Znamená to tedy, že do 15.2.2009 v prohlášení dodatečně podepíše, že slevu uplaňuje i za ten první měsíc a já mu můžu udělat roční zúčtování? Všem vám moc děkuji za odpovědi.
Takže pokud to správně chápu, tak kdyby mi rovnou podepsal prohlášení, tak bych udělala roční zúčtování daně já. Ale protože to nemám za první měsíc podepsané, tak bude jednodušší, aby podal přiznání. A je to jeho povinnost. Nepodával by jedině v případě, že by měl příjem do 15.000,- Kč (což není jeho případ). Je to tak?
Chápete to správně, až na tu poslední větu. Těch 15000 se Vám plete s něčím jiným. Pravidlo zní: pokud měl příjem ze závislé činnosti a v některém měsíci neměl podepsané prohlášení a v tomto měsíci byl výdělek nad 5000 Kč hrubého (tzn. byla mu sražena zálohová daň bez uplatnění slevy), je povinen podat přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 9. 2008 14:43
Dobrý den, možná mám zcela banální dotaz, ale chci se ujistit, že postupuji správně. Máme pána na DPP (dohoda na cca 4 měsíce, dodržen limit 150 h ročně - celkově si vydělá 25 000 - 30 000,- Kč).První měsíc nepodepsal prohlášení (výdělek 10000,- Kč, daň zálohová, žádná sleva). Další měsíc už prohlášení podepsal, takže opět daň zálohová, ale už uplatněná sleva na poplatníka. Bude si muset příští rok podávat daňové přiznání? Kromě DPP u nás tento rok žádný výdělek nemá a nikde jinde nedělá.