Re: okamžité zrušení prac. pom doporučen
My to posíláme s doručenkou. Jinak je diskuze na toto téma kousek níže.
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=473444
Pokud tam píšete, že s ním rušíte prac. poměr z důvodu hrubého porušení prac. povinností a máte tam popsáno to porušení (což musíte), tak odkaz na špatné číslo § na nic nemá vliv. Ovšem toto zrušení musí být zasláno na doručenku (nebo předáno do vlastních rukou).
Re: okamžité zrušení -prosím VH odpověď
Ale vždyť to nic neříká o tom, že by zrovna toto zrušení pro hrubé porušení, ve kterém je akorát překlep v čísle §, bylo po odvolání neplatné. Představte si např. situaci, kdy se obě strany dohodnou na skončení prac. poměru, sepíší dohodu, kde se jasně bude psát, že zaměstnanec xx a zaměstnavatel yy se dohodli na ukončení prac. poměru dnem tím a tím a napíší tam špatný odkaz na §. A pak by si to třeba zaměstnanec rozmyslel a zpochybnil tuto dohodu jako neplatnou a soud by ji za neplatnou uznal, přestože je to jasná dohoda. Vždyť tam nemusí být uváděn žádný §. Pokud je z dokumentu jasné, o co se jedná a má všechny náležitosti, pak odkaz za číslo § tam vůbec být nemusí a pokud tam je a je špatný, nic to nemění na obsahu toho dokumentu.
Pro paní Jiřku:
Souhlasím s Vámi , pokud je to dohoda, dohodnou se a oba podepíší. Rozdíl je v §55, kdy je výpověď jednostranná a zaměstnanec s ní nesouhlasí a podá odpor. Pokud má zaměstnanec dobrého právního zástupce, můžete tisíckrát tvrdit, že je to překlep. Píši Vám to opravdu z vlastní zkušenosti.
Jenomže tady nejde o výpověď, ale zrušení prac. poměru pro hrubé porušení pracovních povinností. Pokud je tam jasně popsáno to hrubé porušení, pak ten člověk nemusí souhlasit s tím důvodem hrubého porušení a může se proti tomu odvolat (např. bude mít 3 dny neomluvenou absenci a bude protestovat proti tomu, že 3 dny áčka nejsou důvodem ke zrušení poměru pro hrubé porušení, prostě že 3 dny áčka nejsou hrubým porušením). A soud pak bude rozhodovat o tom, zda 3 dny áčka hrubým porušením jsou - a zrušení tudíž bylo oprávněné, nebo zda hrubým porušením nejsou a zrušení bylo tudíž neoprávněné. Toto bude rozhodující, nikoli nějaký překlep v odkazu na §. Můžete mi prosím napsat Váš případ, ať to porovnáme?
Je to přesně tento případ. Zaměstnanec nechodil do práce, dostal písemně výzvu k dostavení se do práce, jinak mu hrozí výpověď §55, kterou nepřevzal, pak opětovně výzvu - tuto již převzal a stejně nepřišel. Poté mu byl zrušen PP - §55. Na této listině však byl překlep. Zaměstnanec nesouhlasil s ukončením a vyjádření soudu byla neplatnost výpovědi , protože nebyla sepsána vpořádku - i když tam byla věta pro hrubé porušení a přiložené výzvy o nastoupení do práce. Nebudu se tady dopodrobna rozepisovat, výrok soudu - 11 stran. Jsou to opravdu hlouposti, nikdy by mě to nenapadlo, ale je to tak. Pěkný den
Nojo, ale pořád nevíme, čeho se vlastně soud chytil a na co odvolával, pokud jste i tam psali střídavě o výpovědi a střídavě o zrušení, tak možná není divu, že na tom bazírovali, protože výpověď a zrušení jsou dost odlišné věci. A taky - záleží na obhájci a samozřejmě na soudci. Když je schopen rozhodnout, že krádež není důvodem pro vyhazov (jak jsem někde četla), tak už teda nevím, co si o tom mám myslet.
Můj názor a zkušenost:
bude-li uveden špatný odkaz na jiný § ZP, je to neplatné. Nebude-li uveden žádný paragraf a např. jen: v souladu s platným zněním ZP vám zrušuji PP z důvodů...., které budou přesně popsány, projde to. Nelze se odkázat na zákon a §, uvést ho špatně a na základě toho provést platný právní úkon. Tento nedostatek je tolerován ze strany zaměstnance, nikoliv zaměstnavatele, který" má za povinnost zajistit zaměstnanci v souvislosti s PP právní servis".(citát z komentářů ZP).
a proč, ne? jestliže si firma není schopna zajistit ani minimální právní servis(zpracování souboru šablon dokumentů na různé případy), tak si nezaslouží spor se zaměstnancem vyhrát. Pokud uvede § ze starého ZP, svědčí o něčem nedobrém v firmě. Navíc z praxe vím, že mnohé firmy šetří na všem, zejména na administrativě a tak vezmou jednu sílu a ta dělá personalistiku, účetní,skladnici, přitom dělá poštu atd., až se z toho může zcvoknout. po takové pracovnici nikdo ani spravedlivě nemůže chtít, aby měla právní znalosti o tom, že určitý pís.projev zaměstnavatele vůči zaměstnanci má mít své náležitosti formální i obsahové.
Takové firmě to potom přeji, ale zase z praxe, majitel nebo šéf pochybení nepřizná a sveze se po té zpracovatelce dokumentu, i když by ho měl sám podepsat. Pokud tak učinil a podepsal, nese si odpovědnost za svou blbost sám.
Já jsem to řešil ve firmě, kde jsem byl na vrchol.funkci se souhlasem majitelů (naštěstí rozumných)tak, že jsme vytvořili celý soubor dokumentů v pracovněprávním oboru "na každou příležitost", ten se zapracoval do firemního programu, nikdo neměl možnost do něj vstoupit s nějakou opravou, pouze vyplňovat připravené kolonky, opravy provádí dodnes jen jeden určený pracovník a bylo po lidové tvorbě. Dále jsme zakázali pod sankcí okamžitého vyhazovu komukoliv mimo dvou určených zpracovávat a podepisovat výpovědi, zrušení ve zk.době a okamžité zrušení PP.
Tím se zamezilo tomu, že by nekvalifikovaný pracovník něco zpatlal a mělo to negativní dopad na firmu.
Pokud radím klientům, nabízím jim tento postup a několik už na to slyšelo, protože zjistili, že jim ubyde mnoho staristí a problémů.
Vám taky, i když už z něho moc nezbývá, poraďte mu, ať si objedná odbornou konzultaci, na tu hodinu, dvě by snad mohl najít nějaký peníz na zaplacení a pak ať se rozmyslí, jestli chce mít firmu v pořádku a klidně spát nebo zda chce někde ušetřit za každou cenu a při každém telefonu nebo úředním dopisu trnout, co je zase kde za průšvih.Mějte se.
komentář k § 19 ZP o neplatných PÚ- autor JUDr. Jaroslav Jakubka:
Neplatnost právního úkonu nemůže být zaměstnanci na újmu, pokud neplatnost nezpůsobil výlučně sám. Zaměstnavatelé tudíž odpovídají za bezvadné pracovněprávní úkony a v případě, kdy zaměstnanci vznikne následkem neplatného právního úkonu škoda, je zaměstnavatel povinen tuto škodu nahradit. Zaměstnavatelé jsou tedy povinni zajišťovat v tomto směru zaměstnancům právní služby.
Toho já ROZHODNĚ za hňupa nepovažuji, doporučil bych mírnější výraz a více číst komentáře a vysvětlivky, lze se ledacos dozvědět.
Tak takto rozepsané už to vypadá jinak. Představila jsem si pod tím to, že by zaměstnavatel byl povinen zaměstnanci např. správně sepsat jeho výpověď, vysvětlovat mu jeho práva, které má dle Zákoníku práce a upozorňovat na ně apod. Tak to snad doufám ne.
Moc děkuji za tak velkou diskusi: POSÍLÁM ZNĚNÍ TÉTO VÝPOVĚDI.
Na základě pracovní sm.ze dne jste v naší společnosti zaměstnán jako ... V souladu s ustanovením par.53(překlep) zákona č. 65/1965Sb. zák. pr., ve znění pozdějších předpisů , s Vámi tímto okamžitě ruším pracovní poměr, neboť jste porušil pracovní kázeň, když jste se od 11.8. 2008 nedostavil do pracovního procesu bez udání důvodu. Ani nejste k zastižení. Děkuji za názory a rady. Poslal jsem to doporučeně.
To teda není překlep v §, to je docela slušná neznalost, přece než něco takového píšete, tak si musíte zjistit, zda uvedený zákon ještě platí !!!! Tento, co uvádíte neplatí od 1.1.2007 !!! Tady bude každá rada drahá, protože tohle myslím, by z soudu už nemohlo projít jako překlep.
No je fakt, že tam není překlep jen v tom §, ale i v odkazu na starý zákon a i ve znění - teď už totiž není porušení kázně, ale porušení pracovních povinností (nejlepší je napsat to tak, jak to říká § 55). Toto bych opravdu napsala znovu správně a poslala mu to doporučeně a na doručenku (jen doporučeně nestačí).
Pokud jste popsala přesně stav, tak nedostavení se do práce nestačí na 55, musí být absencí více, dnes soudy chtějí alespoň 5, pokud méně, musí vzniknout zam-teli nějaká újma, která musí být přesně v odůvodnění popsána(škoda, ztráta na trhu nebo cokoliv jiného), takže s tímto zněním neuspějete ani když to přepíšete do formálně správného textu. Pokud chcete, můžete dát mejl, já v PO budu ráno u PC , spojím se s Vámi a můžete mi to pak poslat na shlédnití, ale to záleží na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2008 9:07
Včera jsem posílala zam. zruš. prac. pom dle par.53, k 31.8.jelikož přestal chodit bez důvodu do zaměstnání již 10.8., nelze ho sehnat bydlí 300km od firmy, nebere telefony. Posílala jsem doporučeně a můžumu už spočítat mzdu s uvedením neoml. absenci za srpen a odhlásit ho k 31.8. na OSSZ,ZP. Díky za rady