Hlavní navigace

Daň z příjmu-převod družstevního bytu

  • (neregistrovaný)

    4. 9. 2008 11:26

    Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na problematiku převodu práv a povinností člena bytového družstva. Jsme dva sourozenci, každý máme svou rodinu. Otec na mne bezúplatně převedl členství v bytovém družstvu s tím, že jej necháme v bytě dožít. Je to tedy dar, který je od darovací daně osvobozen. Vyslovil však přání, aby rodina mého sourozence nebyla poškozena, tak abych ji vyplatil určitou částku. Teď mi jde o to, jak je to s případným placením daní z příjmu, kdybych se rozhodl po smrti otce byt „prodat“, tedy úplatně převést práva člena družstva na třetí osobu s právem užívat konkrétní byt, když bych nesplnil pětiletý test. Zda bych platil daň z příjmu z celé částky, za kterou bych členství převedl a nebo z rozdílu mezi touto částkou a částkou, kterou jsem vyplatil svému sourozenci. Převod členství z otce na mne byl vlastně dar a já se o něj se sourozencem rozdělil, když jsem mu ze svého vyplatil cca polovinu částky, za kterou se v té lokalitě členská práva převádějí. A nebo bych vůbec žádnou daň neplatil, když jsem jako obdarovaný od darovací daně osvobozen a byt (dar v této formě) nebudu potřebovat a zpeněžím jej.
    Děkuji za odpověď Tomáš

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 9. 2008 13:37

      anonym (neregistrovaný)

      Re: Daň z příjmu-převod družstevního byt
      Podle § 4 odst. 1 písm. r) ZDP je od daně z příjmů fyzických osob osvobozen příjem z převodu členských práv družstva, přesahuje-li doba mezi nabytím a převodem dobu pěti let. Pokud by k prodeji došlo dříve než po pěti letech, mohl by být příjem osvobozen od daně. Tentokrát podle § 4 odst. 1 písm. u) ZDP, podle kterého je osvobozen od daně příjem získaný jako náhrada (odstupné) za uvolnění bytu, vyplacená za podmínky, že náhradu (odstupné) použil nebo použije na uspokojení bytové potřeby nejpozději do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu (odstupné) přijal. Tento příjem je osvobozen i v případě, že částku odpovídající náhradě (odstupnému) vynaložil na obstarání bytových potřeb v době jednoho roku před jejím obdržením. Přijetí náhrady (odstupného) oznámí poplatník správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k jejímu přijetí došlo. Obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby; obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby".
      Finanční vyrovnání s bratrem je vaše soukromá záležitost a pokud by jste příjem musel zdanit, pak celý. Nelze snížit o podíl vyplacený bratrovi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).