Re: zaokrouhlení DPH, prosím spěchá !!!
>Dobrý den,
>
>prosím o kontrolu - fa v hotovosti, 3 položky na
>faktuře
>1. základ DPH - 33.425,- Kč, DPH 9% - 3.008,- Kč
>2. základ DPH - 467,50 Kč, DPH 9% - 42,- Kč
>3. základ DPH - 492,50 Kč, DPH 9% - 44,- Kč
>Je to takto v pořádku, lze DPH zaokrouhlovat již u
>každé položky faktury na celé Kč, nebo musí být DPH
>spočítána na haléře a zaokrouhlena až celková suma DPH.
>
>Děkuji všem za odpovědi a přeji příjemný den
No já právě ne, tak nevím, asi to tam tedy budu zadávat do řádku ručně a zaokrouhlovat až celkovou sumu DPH. A ještě mám jeden dotaz - jak postupujete, když nakoupíte něco v hotovosti a na paragonu nemáte daň zaokrouhlenou - vy si ji v účetnictví zaokrouhlíte, a jak toto zaokrouhlení účtujete - 343/648 nebo 548/343 ? Děkuji za odpověď, měla jsem dovolenou a teď se v tom nějak plácám.
Děkuji Vám, na to už jsem koukala, ale moc moudrá z toho nejsem, je tedy možné i u hotovostní platby ponechat daň v haléřích a zaokrouhlit celkovou částku, protože mi takto chodí doklady, příjde mi, že to nikdo nezaokrouhluje. Tak už fakt nevím.
No, takže stále ještě v platném zákoně o DPH, kde je jasně napsáno, že DPH na daňových dokladech je uvedeno v haléřích NEBO zaokrouhleno na destihaléře NEBO zaokrouhleno na padesátihaléře.Zaokrouhlení na padesátihaléře bylo doplněno novelou DPH po zrušení 10 a 20 haléřů.V NÁVRHU!!!!! novely, ketrá má platit od 1.1.2009!!!!!, je že se daň uvádí v haléřích NEBO se zaokrouhluje na nejbližší platnou měnovou jednotku..Čili nechápu, proč všichni šílíte kvůli zaokrouhlování DPH????????????
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/dc2_dane_41909.html
Já radši podle tohoto vysvětlení zaokrouhluji a protože v softwaru nedokážu rozlišit hotovostní a bezhotovostní, tak všechnu DPH zaokrouhluji na celé koruny. Tak je to snad dobře.
Ale proč byste potřebovala rozlišit hotovostní a bezhotovostní. Ve Sdělění MF na uvedených stránkách je přece napsáno, že u hotovostních LZE zaokrouhlit , nikoliv je NUTNO. Takže můžu i u hotovostních plateb ponechat DPH v haléřích a jen celková částka je v korunách. Tak jako to mají všechny Markety na účtenkách. Jestli chodíte nakupovat, tak to omrkněte.
Díky, taky nebudu zatím zaokrouhlovat, nechám to v haléřích, i když je to napsaný dost divně, nechápu, proč to napíšou tak
chaoticky, aby se v tom prase vyznalo. Volala jsem ještě na FÚ, tam mi k tomu nic neřekli, sami tomu asi nerozumí, daň. poradkyně mi řekla, že lze nechat v haléřích, tak to zatím neřeším a házím to již za hlavu, už jsem tomu věnovala dost času. Díky všem za názory a přeji hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 9. 2008 12:40
Dobrý den,
prosím o kontrolu - fa v hotovosti, 3 položky na faktuře
1. základ DPH - 33.425,- Kč, DPH 9% - 3.008,- Kč
2. základ DPH - 467,50 Kč, DPH 9% - 42,- Kč
3. základ DPH - 492,50 Kč, DPH 9% - 44,- Kč
Je to takto v pořádku, lze DPH zaokrouhlovat již u každé položky faktury na celé Kč, nebo musí být DPH spočítána na haléře a zaokrouhlena až celková suma DPH.
Děkuji všem za odpovědi a přeji příjemný den