Re: Příspěvková org. v čem se liší
Napíšu trochu, snad mě někdo doplní. Když pominu trochu jinou účetní osnovu, tak jeden z rozdílů např. je, že se tam hodně účtuje o tzv. fondech, jedná se o účty 914, 916 atd. To není podrozvaha. Dále se účtuje o dotacích, rozdílně se evidují opravy na nemovitostech (které de facto patří státu) apod. Pak je tam taky velký rozdíl v daních (rozlišení na hlavní a vedlejší činnost).
Ale určitě si ještě počkejte, někdo snad napíše podrobněji.
Školení Vám určitě pomůže. Jinak školy , jak už je psáno výše, mají hlavní a vedlejší činnost. Pro činnosti je schválen určitý rozpočet ( příjem příspěvků od obcí a měst na provoz školy oproti nákladům na tento provoz), který se musí dodržet. Vždy musí být rozpočet vyrovnaný. Účtujete vlastně náklady oproti příspěvkům, vše je nedaňové. Pokud má škola vedlejší ( ekonomickou činnost ) např.pronájem tělocvičny, to už účtujete stejně jako u a.s. danově ( příjem za pronájem oproti nákladům k tomuto příjmu.
>>>>Pracuji jako účetní v akciovce. Mám možnost přijmout
>>>>místo účetní na ZŠ, ale nemám zkušenosti s
>>>>příspěvkovou
>>>>org. Můžete mi někdo ve stručnosti vsvětlit, v čem se
>>>>zásadně liší toto účtování? Vím jen, že se účtuje na
>>>>podrozvahu.
>>>>Děkuji za každou radu
>>>
>>>Napíšu trochu, snad mě někdo doplní. Když pominu
>>>trochu jinou účetní osnovu, tak jeden z rozdílů např.
>>>je,
>>>že se tam hodně účtuje o tzv. fondech, jedná se o
>>>účty
>>>914, 916 atd. To není podrozvaha. Dále se účtuje o
>>>dotacích, rozdílně se evidují opravy na nemovitostech
>>>(které de facto patří státu) apod. Pak je tam taky
>>>velký
>>>rozdíl v daních (rozlišení na hlavní a vedlejší
>>>činnost).
>>>Ale určitě si ještě počkejte, někdo snad napíše
>>>podrobněji.
>>Takže by to chtělo určitě nějaké zaučení,
>>přinejmenším
>>školení.
>
>Školení Vám určitě pomůže. Jinak školy , jak už je
>psáno výše, mají hlavní a vedlejší činnost. Pro činnosti
>je schválen určitý rozpočet ( příjem příspěvků od obcí
>a měst na provoz školy oproti nákladům na tento
>provoz), který se musí dodržet. Vždy musí být rozpočet
>vyrovnaný. Účtujete vlastně náklady oproti příspěvkům, vše
>je nedaňové. Pokud má škola vedlejší ( ekonomickou
>činnost ) např.pronájem tělocvičny, to už účtujete stejně
>jako u a.s. danově ( příjem za pronájem oproti
>nákladům k tomuto příjmu.
Moc děkuji, jen mi trochu není jasné DPH. Jak s přiznáním?
DPH se odvádí jen z obratu pro ekonomickou činnost. Ta většinou u škol nepřesáhne částku 1 mil Kč, takže skoro všechny školy jsou neplátci. To je právě o tom rozlišení na hlavní a ekonomickou činnost. Je k tomu trošku jiná účetní osnova ale jsou už pro neziskovky nebo příspěvkové org. dobré programy.
Ono je to cekem logické. Pokud dá Město škole příspěvek třeba 1,5 mil kč na provoz školy a na mzdy, škola nemůže utratit víc peněz, protože jiné nemá. Provoz školy a mzdy účtuje oproti tomuto příspěvku a výsledek je nulový. Peníze musí utratit nebo vrátit. Toto je vše hlavní činnost = nedaňová.
Jiný je např. pronájem té tělocvičny = daňový příjem oproti daňovým nákladům ( úklid, vytápění aj.)
Chce to jen praxi. Nic to není.
Děkuji za trpělivost. Takže příspěvky jsou právě na to vytápění, úklid atd. a co si škola "vydělá" účtuje se "klasicky výnos x náklad" A co např. fa za suroviny do kuchyně? To je také z příspěvků? A platby za obědy od žáků? To asi opravdu chce praxi.
Zase je to o tom, na co dostane kuchyň příspěvek. Pokud na mzdy a materiál na obědy do kuchyně, budou příjmy od žáků nedaňové. Pokud by kuchyň dodávala třeba obědy ještě někomu jinému ( třeba důchodcům) , to už by bylo daňové. Vždy jsou důležité smlouvy o těch příspěvcích = na co příspěvek je. Podle toho se řídíte. Už jsem se setkala s tím, že jsou příspěvky jen pro děti, takže i příjem za obědy od učitelů jsou daňové. Ale nic to není, dostanete se do toho.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 9. 2008 7:38
Pracuji jako účetní v akciovce. Mám možnost přijmout místo účetní na ZŠ, ale nemám zkušenosti s příspěvkovou org. Můžete mi někdo ve stručnosti vsvětlit, v čem se zásadně liší toto účtování? Vím jen, že se účtuje na podrozvahu.
Děkuji za každou radu