Hlavní navigace

Nárok na dovolenou-zkušební doba

  • (neregistrovaný)

    9. 9. 2008 13:38

    Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec nastoupil 1.7. do zaměstnání, končí ale ve zkušební době k 1.10., jak je to s nárokem na dovolenou, vznikl mu nějaký? A pokud ano, musím ho proplatit?
    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2008 13:41

      bb (neregistrovaný)

      Re: nárok na dovolenou-zkušební doba
      ano 3/12 nároku , pokud nevyčerpá je to vaše povinnost při skončení proplatit - zákoník práce, zde nahoře na liště, nebo o dovolených zde v historii

    • 9. 9. 2008 13:54

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: nárok na dovolenou-zkušební doba
      Pokud nebude marodit a opravdu bude do konce září pracovat, pak mu vznikne nárok na 3/12. Pokud bude nemocen a tím pádem neodpracuje ani 60 směn, vznikne mu nárok na 2/12.

    • 9. 9. 2008 14:07

      krysta (neregistrovaný)

      Re: nárok na dovolenou-zkušební doba
      jejda tomu nerozumím, co znamená 60 směn? Já teprve začínám a nerozumím Vaší hantýrce.Je mi 19

    • 9. 9. 2008 14:15

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: nárok na dovolenou-zkušební doba
      Nojo, to znamená, že Vám nic neříká mzdové účetnictví, jenže to nejde jen tak jednoduše všechno vysvětlit, je toho hodně. Kupte si publikaci Abeceda Mzdové účetní a počtěte si. Co znamená "odpracování směny" snad víte, ne? Prostě člověk má zaměstnavatelem naplánovanou nějakou pracovní dobu a odpracované dny jsou odpracované směny (směnu odpracuje buď celou nebo částečně). Nárok na dovolenou se určuje podle toho, kolik směn již v tom konkrétním kal. roce u toho konkrétního zaměstnavtele odpracoval. Zkuste si přečíst tady na diskuzi nějaké dřívější příspěvky k tomuto tématu, tam už jsme mockrát podrobně vysvětlovali, jak se co počítá a určuje.

    • 9. 9. 2008 14:17

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: nárok na dovolenou-zkušební doba
      A jak o něco níže radí Jitce xy5 - taky Zákoník práce s komentářem a ještě bych přidala to Zdanění mezd a platů. A chtělo by to nějaký kurs mzdové účetní.

    • 9. 9. 2008 16:39

      xy5 (neregistrovaný)

      Re: nárok na dovolenou-zkušební doba
      já chápu, že v 19 letech (hned po škole) o nějakých mzdách nemáte možná ani tušení, jak se počítají, ale snad je nezpracováváte sama? - máte ještě někoho zkušeného nad sebou, který Vám poradí (pokud ne, tak je to od zam-tele nezodpovědné)
      přece není normální, abyste neměla žádné (nebo jen minimální školení) a sama zpracovávala mzdy, aniž by to po Vás někdo kontroloval? Jen mě zajímá, jak to nyní chodí ve firmách - já jsem ještě ze staré školy, kdy mě zaučovala zkušená MÚ (vše ze začátku po mně zkontrolovala), takže si neumím dobře představit, jak nyní MÚ začínají - vždyť to musí být horor i Vás, když ještě nemáte zkušenosti s čím co souvisí, když něco někde uděláte, že to má souvislost s jinými věcmi, které Vás ani nenapadnou, že by to mohlo vše vzájemně souviset
      navíc - zákony se mění každou chvíli a není jednoduché se ve všech těch změnách vyznat
      chce to opravdu školení - nejen, že na mzdové účetní chodí nespočet kontrol, ale i mnoho zam-ců se ve výpočtu mezd vyznají, takže svých práv se domáhají (a je trapné, když MÚ neumí spočítat ani mzdu, neumí jim podat informace apod.)
      navíc musíte umět poradit i vedení ve firmě, když na Vás přijdou s problémem, jak co lidem zaplatit, jaké "bonusy" dát lidem , aby to firmu stálo co nejméně financí
      tím jsem se Vás vůbec nechtěla nějak dotknout, zastrašit apod., - kolikrát jsem si říkala, zda bych vůbec nyní chtěla jako MÚ začínat - ale práce MÚ nejde dělat jen bez nějakého pořádného zaškolení nějakou zkušenou MÚ
      každopádně Vám přeji hodně zdaru a pevné nervy

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).