Re: Mateřská dovolená od 1.1.2009
Raději upřesním.Moje průměrná mzda v dvousměnném provozu 72000 , v jendosměnném 50000, myslím, že je pro mně opravdu výhodné nastoupit po 1.1.2009. Však pokud bych byla na PN vzhledme k rizikové graviditě, to se nezapočítává a proto se ptám, PMM se počítá z platu před PN. Proto se ptám, zda-li se nezohledňuje, že díky graviditě jsem musela jít na práci, která je méně finančně ohodnocená, však ale díky přesčasům . A je rozdíl, zda-li se vypočítá PPM z hladiny 50000 nebo 70000 o 4000 měsíčně. Pochopila jsem, ze by se mne započítavala z ročního průměrného platu a ne ze čtvrtlétního Děkuji
nevím, kde vzali novináři informace, že už je to takto dané (že se bude počítat PPM z takovýchto příjmů) - já vůbec nevím, že by to bylo schválené
mám obavy, že až to opravdu někdo spočítá, co to bude stát, že to ani zákonem neprojde (možná se mýlím a už to zákonem prošlo, jen jsem ho nenašla)
Dle tiskové zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí ze 4.9.2008 , je tento zákon o nemocenském pojištění (187/2006 Sb. ) již schválen a bude platiti od 1.1.2009 . Vzhledme k tomu, že mateřská se vypočítává z tohoto zákona , tak změna se týka i tohoto. Jsou tam určené mzdové hladiny, dny od kdy se bude počítat nemocenská a za jakých podmínek. Je to na první čtení dosti složité.
To máte pravdu, že je to tam napsáno, ale hlavně, že už je tam mají napsané v částkách, takže se to může někomu jevit jako definitivní, že už to tak je schválené
Také mě dojala věta: "Způsob zaokrouhlení pro náhradu mzdy není stanoven...." Hlavně, že mají udělané porovnávací tabulky. Takže akorát vnášejí zmatky.
Já jsem měla předtím http://www.mpsv.cz/cs/5594
Doufám, že se páni poslanci dohodnou, jak to bude (aby zákon neschválili na Silvestra s platností od 1.1.2009), hlavně, aby to bylo jasně napsané (jsem zvědavá, co udělají s výpočtem PPM)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 9. 2008 11:55
Pracuji ve zdravotnictvi a jsem gravidni , termin nastupu na mateřskou dovolenou mám 22.12.2008 . Vim, že pokud chci PPM vyšší, musím nastoupit až 1.1.2009 a tudíž se mi délka PPM bude krátit na 22 týdnů. Však díky graviditě jsem přešla z 2-směnného provozu na jednosměnný, čímž moje hrubý výdělek klesl o jednu třetinu . Z čeho se mi bude vypočítavat PPM.Z posledního čtvrtletí(což je pro mne velmi nevýhodné a dostávám se do daleko nižší platové hladiny), nebo ze čtvertletí, kde jsem plně pracovala, bez omezeníí díky graviditě. Děkuji za radu.