Re: Dohoda o provedené práci - prosím
Daň musí srazit a odvést zaměstnavatel a v jaké výši bude, to záleží na tom, zda u něj podepíšete či nepodepíšete daňové prohlášení. To můžete podepsat a uplatnit slevu na poplatníka, pokud ho v tomtéž měsíci nemáte již podepsané u jiného zaměstnavatele.
Když podepíšu a když ne, je velký rozdíl v mém čistém příjmu? Kolik procent mi strhnou? Já se asi vyjadřuji špatně, ale opravdu je to pro mně velká neznámá a chci, aby to bylo všechno v pořádku a třeba po mně někdo nechtěl nějaké daně. Takže odvede zaměstnavatel a jestli mi můžete říct ten rozdíl, když podepíšu a ne..
Děkuji moc.
>>Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můžu uzavřít
>>dohodu o provedené práci za 50.000 a kdo za mně
>>odvede
>>daň a v jaké výši. Dohoda bude na 100 hodin -
>>jednorázová. Navrhl mi to zaměstnavatel a já se v tom
>>nevyznám.
>>Co musím podepsat a kdy ?? A kdy za mně zaplatí
>>zaměstnavatel? Slyšela jsem, že tady všechno víte...
>>Děkuji
>
>Daň musí srazit a odvést zaměstnavatel a v jaké výši
>bude, to záleží na tom, zda u něj podepíšete či
>nepodepíšete daňové prohlášení. To můžete podepsat a uplatnit
>slevu na poplatníka, pokud ho v tomtéž měsíci nemáte
>již podepsané u jiného zaměstnavatele.
>Když podepíšu a když ne, je velký rozdíl v mém čistém
>příjmu? Kolik procent mi strhnou? Já se asi vyjadřuji
>špatně, ale opravdu je to pro mně velká neznámá a
>chci, aby to bylo všechno v pořádku a třeba po mně někdo
>nechtěl nějaké daně. Takže odvede zaměstnavatel a
>jestli mi můžete říct ten rozdíl, když podepíšu a ne..
>Děkuji moc.
>
Důležité je, že můžete mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele v tom určitém měsíci. Rozdíl je právě 2070,- Kč, což je měsíční sleva na poplatníka. Daň z 50000 je 7500,- při nepodepsaném prohlášení a 5430,- pokud prohlášení podepíšete. Pokud byste ale třeba celý rok neměla jiné zdanitelné příjmy, byla byste např na mateřské nebo rodičovské dovolené, mohla byste požádat o roční zúčtování a zaplacená daň by se vám celá vrátila
>
>
Chápu, že je to pro Vás velká neznámá, proto jsem čekala, že zde napíšete, jaká je situace, zda máte jinde ještě nějakého jiného zaměstnavatele s podepsaným prohlášením nebo nemáte, případně zda jste letos nějakého zaměstnavatele měla atd. Na tom také záleží, abychom věděli, zda můžete či nemůžete podepsat a zda budete či nebudete muset podat daňové přiznání. Jinak daň je 15% a pokud podepíšete (jestli můžete), pak z ní bude uplatněna měsíční sleva na poplatníka 2070 Kč. Po skončení roku můžete zaměstnavatele požádat o zúčtování nebo podat přiznání a uplatnit celoroční slevu (ovšem musí být zahrnuty všechny příjmy daněné zálohovou daní). Nebo jste třeba OSVČ?
Pokud nepodepíšete, sleva z daně se neuplatní a přiznání podat musíte. Napište, jak na tom jste.
Já nejsem zaměstnaná, je to jednorázová akce. Ani nejsem OSVČ. Žádný jiný příjem už nebudu mít. /živí mně manžel (:) /. Ani nejsem nikde na úřadu práce.
>>Když podepíšu a když ne, je velký rozdíl v mém čistém
>>příjmu? Kolik procent mi strhnou? Já se asi vyjadřuji
>>špatně, ale opravdu je to pro mně velká neznámá a
>>chci, aby to bylo všechno v pořádku a třeba po mně
>>někdo
>>nechtěl nějaké daně. Takže odvede zaměstnavatel a
>>jestli mi můžete říct ten rozdíl, když podepíšu a
>>ne..
>>Děkuji moc.
>
>Chápu, že je to pro Vás velká neznámá, proto jsem
>čekala, že zde napíšete, jaká je situace, zda máte jinde
>ještě nějakého jiného zaměstnavatele s podepsaným
>prohlášením nebo nemáte, případně zda jste letos nějakého
>zaměstnavatele měla atd. Na tom také záleží, abychom
>věděli, zda můžete či nemůžete podepsat a zda budete či
>nebudete muset podat daňové přiznání. Jinak daň je 15%
>a pokud podepíšete (jestli můžete), pak z ní bude
>uplatněna měsíční sleva na poplatníka 2070 Kč. Po skončení
>roku můžete zaměstnavatele požádat o zúčtování nebo
>podat přiznání a uplatnit celoroční slevu (ovšem musí
>být zahrnuty všechny příjmy daněné zálohovou daní). Nebo
>jste třeba OSVČ?
>Pokud nepodepíšete, sleva z daně se neuplatní a
>přiznání podat musíte. Napište, jak na tom jste.
Z 50000,- Kč se odvádí daň 15 %, tedy 7500,-, pokud nepodepíšete prohlášení. Pokud prohlášení podepíšete, zaměstnavatel vám uplatní měsíční slevu na poplatníka 2070,- Kč, tekže daň bude činit 5430,- Kč. Jestliže podepíšete prohlášení, můžete požádat posledního zaměstnavatele v roce do 15.2. příštího roku o roční zúčtování daní, takže nebudete-li mít jiný příjem, vrátí se vám v březnu nebo dubnu i těch 5430,- Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 9. 2008 16:13
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můžu uzavřít dohodu o provedené práci za 50.000 a kdo za mně odvede daň a v jaké výši. Dohoda bude na 100 hodin - jednorázová. Navrhl mi to zaměstnavatel a já se v tom nevyznám. Co musím podepsat a kdy ?? A kdy za mně zaplatí zaměstnavatel? Slyšela jsem, že tady všechno víte...
Děkuji