Re: Daně, účetnitví při podnikání
1. sklad - pronájem můžete dát do nákladů, případně i náklady na úpravu (je třeba zahrnout do nájemní smlouvy, že tyto úpravy provedete na své náklady). Dani se pronajímatel nevyhne (můžete si domluvit nížší nájem a pro začátek i nulový jako kompenzaci za Vaše investice)
2. sídlo - bude tam, kde máte trvalé bydliště, do nákladů můžete zahrnout část nájmu a poplatků (např. 1/3 - proti tomu FÚ obvykle nic nenamítá) a samozřejmě telefony (i plně, ale musíte obhájit, že soukromě nevoláte, což půjde těžko,nebo třeba pevnou linku zahrnout plně a mobilu jen část)
3. pokud budete pobírat PPM jen od zam-tele (ne jako OSVČ) můžete podnikat i nadále.Podnikat nesmíte, jen pokud pobíráte nemocenské dávky z nem. pojištění OSVČ (nemocenské pojištění však jako OSVČ mít nemusíte, povinné je jen důchodové). Zkrátka při nemoci předáte neschopenku jen zam-teli, pak můžete podnikat dál.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 9. 2008 13:47
bez mučení se přiznávám, že tenhle obor je pro mě španělská vesnice a budu ráda za každou radu.
Jsem nyní na rodičovské dovolené ( jsem v trvalém zaměstnaneckém poměru ).V lednu bych si chtěla dělat ŽL na zprostředkovatelskou činnost+obchod a prodej.
Chci si v RD rodičů zrekontruovat jednu místnost, kterou budu využívat k podnikání ( sklad ) a sídlo firmy budu mít doma. Je možné si odečíst z daní náklady na úpravu prostor, které budou sloužit jako sklad? Úpravy by proběhly již nyní, kdy ještě nemám ŽL ( ten budu mít od ledna ). Lze udělat fiktivní smlouvu na nájem skladu a v jaké výši ( aby pronajímatel nemusel odvádět daň ), když pronajímatel je důchodce?
Co vše si lze potom započítat do nákladů, když sídlo budu mít doma? Náklady na telefon - pevná linka atd?
Chtěla bych navázat MD dalším mimčem. Jak se pak postupuje v době, kdy bych nastupovala na MD a měla pobírat PPM od zaměstnavatele? Přeušit podníkání a pak navázat?