Hlavní navigace

Řidič- odejmutí ŘP

  • (neregistrovaný)

    15. 9. 2008 7:49

    Dobré ráno, právě jsme doslali zprávu, že jeden z našich řidičů kamionu nadýchal při policejní kontrole 0,3 promile alkoholu (v pracovní době). Co teď s ním? Vím že lze dát výpověď dle 52/f, ale nemáme pro něj na dva měsíce jinou práci, nemůže jít o okamžité zrušení podle 55/1/b?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 9. 2008 8:18

      Jaromír (neregistrovaný)

      Re: řidič- odejmutí ŘP
      Tady je problém s definicí toho, co je porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem. Podle různých výkladů se jedná nejčastěji zejména o "neschopnost vykonávat práci na základě opilosti nebo pod vlivem omamných látek, dlouhodobou či opakovanou neomluvenou absenci na pracovišti nebo neuposlechnutí příkazů a nařízení zaměstnavatele (nadřízeného), které má pro zaměstnavatele závažné následky. Dále sem samozřejmě patří taková porušení pracovní kázně jako je fyzické napadení zákazníka či spoluzaměstnance, krádeže nebo zpronevěry na pracovišti a obecně jednání zaměstnance v rozporu se zákonem, kdy dojde k ohrožení zaměstnavatele".
      Otázkou je, zda se dá to co popisujete zařadit do některé z těchto kategorií. Podle mého soukromého názoru to, že měl v krvi alkohol a tedy zřejmě nemohl pokračovat v jízdě je "neschopnost vykonávat práci na základě opilosti nebo pod vlivem omamných látek" a tedy by se na to ten § 55 vztahovat mohl. Jak by to posoudil případně soud neumím odhadnout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).